nyhet av

FSC-märkning också för mänskliga rättigheter

Rulita Wijayaningdya, generalsekreterare för det indonesiska skogsfacket Kahutindo och medlem i styrelsen för FSC:s sociala kammare. Foto: BWI.
Hållbart skogsbruk lika mycket en fråga om mänskliga rättigheter som om klimat och miljö. Därför deltar fackföreningar i skogscertifierings-organisationen FSC. Men certifieringssystemets trovärdighet hotas nu av näringslivets motstånd mot att införa tydligare kriterier för fackliga rättigheter.

Hållbarhetscertifiering av skog har gjort det möjligt för skogsfack i flera länder att förhandla fram bättre löner och villkor. Det globala facket för byggnads- trä- och skogsarbetare BWI är därför sedan flera år tillbaka en medlem av den ideella skogscertifierings-organisationen FSC. 

– Arbetsvillkor, säkerhet och löner är oftast bättre hos certifierade företag än på företag som saknar certifiering. Men en stor utmaning är fortfarande villkoren för dem som arbetar på korttids-kontrakt och för underentreprenörer. För dem är villkoren oftast betydligt sämre, säger Rulita Wijayaningdya, generalsekreterare för det indonesiska skogsfacket Kahutindo och medlem i styrelsen för FSC:s sociala kammare.

Men när FSC:s medlemsorganisationer förra veckan möttes för generalförsamling i Sevilla uttrycktes stor besvikelse över att FSC inte tagit tillräckligt tydlig ställning för fackliga rättigheter. När en motion om att stärka FSC-märkningens krav på mänskliga rättigheter röstades ner lämnade flera fackföreningar och företrädare för ursprungsbefolkningar salen i protest.

– Hela FSC:s trovärdighet skadas av detta. Om FSC styrs av företag som inte anser sig behöva respektera fackliga rättigheter, då kan det skada förtroendet också för de fackföreningar som väljer att fortsätta vara medlemmar i FSC. Vi måste därför se över hur vi ska agera nu, säger Coen van der Veer som är ansvarig för trä- och skogsindustrifrågor på BWI. 

Syftet med motionen var att de certifieringsorgan som har till uppgift att se till så att FSC-kriterierna efterlevs ska rätta sig efter den globala arbetsrätts-praxis som utarbetats inom FN:s arbetsorgan ILO. Men de medlemmar som representerar skogsbolag och näringsliv i FSC:s ekonomiska kammare visade stort motstånd mot att införa tydligare regler.

Problemet är att skogsbolag i länder som inte ratificerat ILO:s konventioner ofta kommer undan med att kränka fackliga rättigheter, trots att de har FSC-certifiering. I till exempel Malaysia har det stora skogsbolaget SFI blivit tilldelad en FSC-certifiering trots att det upprepade gånger slagit ned på sina anställdas försök att bilda en fackförening. BWI har därför startat en kampanj för att få SFI att respektera fackliga rättigheter.

– BWI hoppades att FSC skulle se mer till de internationella konventionerna om mänskliga rättigheter i arbetslivet istället för till nationell lag som inte garanterar arbetares rätt att organisera sig, sade BWI:s generalsekreterare Ambet Yuson i ett tal till FSC:s generalförsamling.

Samma problem gäller för hänsyn till ursprungsbefolkningars rättigheter, som ofta hotas av de stora skogsbolagen. Sverige är ett av de länder som ännu inte ratificerat ILO:s konvention 169 om ursprungsbefolkningars rättigheter. 

Ville Henrik-Klemens.

Taggar

Klimat & miljö Global ekonomi
Annons