nyhet av

Frisläppt kinesisk strejkledare fortsätter kampen

Wu Guijun satt politiskt fängslad i 371 dagar efter att ha organiserat gatuprotester mot företaget Diweixin. Efter uppror på sociala medier blev fallet nedlagt. Här med LO-TCO Biståndsnämnds chef Kristina Henschen.
Den kinesiske arbetaren Wu Guijun ledde en massprotest. För det fängslades han i 371 dagar. Tack vare uppmärksamhet på sociala media lades fallet ned och han erhöll kompensation. - När vi arbetare behandlas illa måste vi få säga ifrån, och inte bli straffade, säger Wu Guijun, som idag ägnar sig åt att utbilda arbetare.

Det hela började i smyg, våren 2013. Företaget Diweixin började sakta tömma sin fabrik på tillverkningsmaskiner.

När de 400 anställda arbetstagarna undrade vad som pågick satte företaget upp ett anslag om att de inte skulle lägga ned fabriken- men fortsatte att forsla ut maskiner. Efter en strejk sändes förhandlare in.

- Företaget erkände då att de skulle omlokalisera verksamheten men visade först ingen vilja till förhandling, säger Wu Guijin som var en av de som valdes att representera arbetarna. Strejken fortsatte och efter att förhandlingarna strandat organiserade arbetarna gatuprotester.

I Kina har en parallell representation av arbetare börjat uppstå, då den enda tillåtna och officiella fackföreningen ACFTUs ledare utses av företagsledningarna. Dessa fackliga ledare bedöms därför inte ha möjlighet att föra arbetarnas talan. Den alternativa arbetarrepresentationen benämns WRS, Worker's Representation System, och används tillfälligt vid tvister och i liten skala. I enlighet med WRS utser arbetarna själva sina ledare.

När företaget Diweixin tillslut erbjöd en kompensation långt under den lagstadgade normen fortsatte protesterna. Vid demonstrationen i maj 2013 deltog 300 av arbetarna, och möttes av hundra poliser. Många arbetare häktades men släpptes sedan. Protesternas ledare fänglades. Wu Guijin och två av hans arbetskamrater anklagades för att ha stört den allmänna ordningen. De två kollegorna släpptes efter en månad, medan Wu Guijin blev kvar.

- Jag satt oerhört länge utan att ens bli ordentligt förhörd, berättar han.
- Det var en tuff tid, jag satt bland grovt kriminella och visste inte vad som skulle ske. Min familj, dvs mina gamla föräldrar och mina två barn och hustru stod utan försörjning.

Tack vare  protester som spreds av arbetskollektivet samt genom den kinesiska versionen av twitter (weibo) samlades medel in för familjens överlevnad. 10,000 personer skrev under kravet på frisläppande. Turbulensen medförde tillslut att Wu Guijins rättegång avbröts och fallet lades ned efter elva månader.

Wu Guijin släpptes 29 maj 2014 och erhöll ekonomisk kompensation motsvarande cirka 100,000 kronor. Fabriken Diweixin är idag stängd, och de flesta arbetstagarna accepterade tillslut den låga kompensationen.

För Wu Guijin går kampen vidare, han arbetar sedan i höstas med att utbilda arbetare för att de ska bli medvetna om sina rättigheter- och genom detta få sina röster hörda.

Situationen i Kina för aktivister som arbetar med arbetsrättsliga frågor har försämrats, och många trakasseras och förföljs. Trots det är Wu Guijin inte rädd. Den uppmärksamhet hans fall fått i Kina har även spridits internationellt, vilket medfört en ökad press på landets ledare.

- Desto mer uppmärksamhet kring vår situation, desto bättre, säger Wu Guijin.

Kristina Henschen
LO-TCO Biståndsnämnd

Taggar

Mänskliga rättigheter Försörjning
Annons