nyhet av Läkare Utan Gränser

Framgångar och utmaningar med att bota ebolaepidemin

Foto: Amandine Colin
Några av våra patienter har skrivits ut från sin ebolabehandling i Guinea. Samtidigt står våra akutteam inför nya utmaningar mot ebolaviruset eftersom vi tillfälligt tvingats stänga ett av våra tre ebolacenter.

Ebola har en hög dödlighet och det finns inget botemedel mot viruset. Men patienternas möjligheter att överleva ökar om de får bra vård, inte blir uttorkade och behandlas för följdinfektioner.

 - När den första patienten skrevs ut från behandlingscentret blev jag så glad. Hela teamet jublade, berättar Marie-Claire Lamah, läkare från Guinea som arbetar i vårt ebolacenter i Donkasjukhuset, i huvudstaden Conakry.

Vi stöttar hälsoministeriet i arbetet med att stävja ebolaepidemin som hittills, enligt officiella siffror, har lett till 95 döda och 151 misstänkta fall av sjukdomen.

Arbetet avbrutet i Macenta

I Macenta i sydöstra Guinea har vi tvingats avbryta vårt arbete. Några personer ur lokalbefolkningen kastade stenar på byggnaderna och bilarna efter att de fått den felaktiga bilden att Läkare Utan Gränser fört in sjukdomen i landet. Ingen i teamet skadades.

De två ebolapatienter som var inskrivna på behandlingscentret är kvar med tillsyn av en läkare från hälsoministeriet som vi har utbildat de senaste tio dagarna.

 - Vi förstår att lokalbefokningen är oroad. Vi har sett liknande reaktioner i andra länder tidigare. I såna här situationer är det viktigt att de som bor i området är informerade om sjukdomen och de risker som finns. I Macenta hade vi team som åkte runt och berättade om viruset, men det är svårt att informera alla på deras språk och samtidigt lägga fullt fokus på att stoppa utbrottet, säger Henry Gray, akutkoordinator.

Vi förhandlar med lokala myndigheter och planerar att starta verksamheten igen i Macenta så snart som möjligt.

I smittans spår

Vi fortsätter med våra aktiviteter i Guéckédou, en annan stad i sydöstra Guinea där vi har satt upp en isoleringsavdelning. I Conakry har vi utökat vårt ebolacenter från tio till trettio vårdplatser och vi tar emot patienter där sannolikheten att de har smittats av ebola är både hög och låg.

 - Vi har för närvarande åtta patienter på vår avdelning i Conakry och vi ville öka kapaciteten för att se till att vi har utrymme om vi behöver det, säger Henry Gray.

I Conakry, liksom på andra platser, skickar vi och andra hjälporganisationer team till de orter som ebolapatienterna kommer ifrån för att försöka spåra andra som patienterna har haft kontakt med och eventuellt har smittat.

Lokalt arbete

Vi arbetar också med lokalbefolkningen för att försäkra oss om att utskrivna patienter som övervunnit sjukdomen kan återvända hem säkert och att alla förstår att de inte längre bär på smittan.

 - Vi vet att stigman kan vara svåra att hantera för patienter som har tillfrisknat. Vi förklarar för familjer och grannar att patienten inte kan smitta någon längre, att det är säkert att röra vid honom eller henne, och krama och pussa på dem, berättar vår hälsoupplysare Ella Watson.

Vi har för närvarande 60 internationella medarbetare som arbetar i Guinea och har flugit in mer än 40 ton material för att stävja epidemin.

Stöd till Liberia

Efter att ebolafall rapporterats i grannlandet Liberia har vi skickat dit en specialist för att utbilda personalen och förbättra den isoleringsavdelning som Liberias hälsoministerium har organiserat. Den 6 april flög vi in medicinsk hjälp och isoleringsutrustning från Bryssel till huvudstaden Monrovia och ett team landade den 7 april för att bistå med mer hjälp.

Taggar

Hälsa