nyhet av

Företag kan göra skillnad i arbetet mot sexhandeln

Trafficking, människohandel för sexuella ändamål, är en av vår tids mest brännande och viktigaste fråga inom mänskliga rättigheter och frågan är högaktuell för företag och besöksnäringen i Sverige. Realstars har skapat en plattform för företag att ta ansvar och göra skillnad i egna led.

Vi arbetar för visionen om en traffickingfri besöksnäring i Sverige.

I Sverige har vi en sexköpslag som är ett viktigt verktyg för att bekämpa människohandel och prostitution. Besöksnäringen är en av de branscher som är särskilt utsatt genom att den kan utgöra en arena för dessa brott. Det är i branschen väl känt att sexhandeln ökar när människor reser samt vid större event och konferenser samtidigt som det är idag en utmaning för alla aktörer i branschen att skapa en miljö som dagligen förhindrar brottet och förebygger en stor efterfrågan på sexköp.

Realstars kärnverksamhet handlar om att ge stöd till branschen och har därför initierat Hotels Against Trafficking som utgör en plattform och kvalitetsmärkning för hotell och närliggande branscher att både utbilda personalen och att även integrera frågan som en del av hållbarhetsarbetet.

Realstars stödjer företagen inom hotell och taxi med verktyg och utbildning och ser att kommunikationen kring trafficking och sexköpslagen är viktig för att förebygga brotten. RealStars har under våren genomfört kompetensdagar i Stockholm, Göteborg och Malmö i samarbete med Länsstyrelsen i Stockholm där myndighetens utbildningsfilm för näringen varit ett viktigt verktyg.

Samhällseffekten ökar när näringslivet, ideella sektorn och myndigheter samverkar.

- Det finns ett stort behov av att samverka och kommunicera dessa frågor under ett gemensamt budskap, ”Hotels Against Trafficking”. Sverige kan bli ett föredöme och sprida modellen för besöksnäringen även till andra länder, till exempel Frankrike som nyligen röstat igenom en sexköpslag, säger Malin Roux Johansson, grundare av Realstars och initiativtagare till satsningen.

Realstars ser civilsamhällets viktiga roll för att förebygga, identifiera och ge stöd till utsatta människor för människohandel och är med i Plattformen för Civila Sverige mot Människohandel och EU-kommissionens plattform för Civilsamhället mot trafficking. Dessa är att räkna med och är starkt pådrivande för att driva ord till handling. EU-arbetet utgår från EUs traffickingdirektiv från 2011.

Trafficking för prostitution står för 70 % av människohandeln och tillhör en av de grövsta människorättskränkningarna enligt EU. Det är framförallt kvinnor och barn som faller offer för människohandel för sexuella ändamål (95 %). Den här typen av brott är inte alltid synliga men sker mitt ibland oss.

Hotels Against Trafficking.

EU-kommissionens plattform för civilsamhället mot trafficking.

Plattformen www.manniskohandel.se.

Taggar

Mänskliga rättigheter