nyhet av Svenska FN-förbundet

FN-larm om Sydsudan

Hunger och flyktingskap följer i spåren av den allt mer våldsamma situationen i Sydsudan. Stridigheter mellan regering och oppositionsstyrkor i Sydsudan har hittills gjort 800 000 människor till internflyktingar medan över en kvarts miljon människor har flytt till grannländerna i jakten på mat och tak över huvudet. Samtidigt har Sydsudan blivit tillflyktsort för över 200 000 människor från Sudan.

Många som återvände till Sydsudan efter konflikten med det gamla Sudan har nu tvingats på flykt igen. Särskilt oroande är svårigheterna att nå fram med humanitär hjälp på grund av striderna som också gör det svårt att hålla jordbruket igång. Det har i sin tur skapat en akut livsmedelskris i landet.

Cheferna för FN:s världslivsmedelsprogram WFP och flyktingkommissariatet UNCHR besökte nyligen Sydsudan och fick med egna ögon bevittna omfattningen av den humanitära katastrofen. Mer än en halv miljon människor har fått mathjälp sedan konflikten startade för drygt tre månader sedan men det blir allt svårare att nå fram till behövande. Insatserna försvåras ytterligare av att regnperioden har börjat.

- Allt fler humanitära organisationer larmar nu om att de inte kan utföra sitt arbete på grund av säkerhetsläget i flera konflikter i Afrika. FN måste få medlemsländernas stöd att upprätthålla säkerheten på marken så att civilbefolkningen kan få den hjälp den behöver, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Omkring sju miljoner människor, inklusive en miljon flyktingar, riskerar att drabbas av hungersnöd i Sydsudan. Snabba åtgärder krävs för att hjälpa jordbrukare att bygga upp ett livsmedelsförråd innan regnperioden startar, men FN saknar i dag tillräckliga resurser att bistå alla behövande.

FN:s mission i Sydsudan, UNMISS, rapporterar om allt svårare arbetsförhållanden och uppmanar den sydsudanesiska regeringen att respektera sina åtaganden och garantera säkerhet och rörelsefrihet för FN-anställda och annan personal i landet.

Taggar

Krig & fred Mänskliga rättigheter Hälsa Flykt & migration