För en månad sedan gick den svenska regeringen ut och presenterade den delegation som fått i uppdrag att arbeta med implementeringen av Agenda 2030 i Sverige. Att en delegation tillsätts för att uppnå FN:s globala hållbarhetsmål är otroligt viktigt och något Flickaplattformen välkomnar och är mycket glada över.
Det som dock förvånar oss är att så många perspektiv inte finns representerade. Trots att jämställdhet är något av det mest centrala i Agenda 2030 finns det inte en enda representant från den svenska kvinnorörelsen i delegationen. Vi ser också en avsaknad av unga i delegationen, vilket är märkligt då det är framtiden som står på agendan och alla som påverkas borde inkluderas i arbetet.
Flickaplattformen har idag skickat ut ett öppet brev, underskrivet av åtta av våra medlemmar (Hungerprojektet, Make Equal, Föreningen Tillsammans, Fler Unga, Elektra Göteborg, United Sisters Göteborg och Tjejjouren Väst), till ansvariga ministrar med en förhoppning om att den ansvariga delegationen ska bli mer inkluderande och arbeta utifrån ett flickaperspektiv*.
"De som är bäst på att ha ett flickaperspektiv är inga mindre än flickorna själva, men unga människor hamnar ständigt utanför samhällets maktcentra, och deras röster blir sällan hörda. Vi som skrivit på brevet är alla aktiva i verksamheter som arbetar med att lyfta denna grupp".
"Vi kämpar dagligen för att flickor och ungas röster ska bli hörda, framförallt i maktens korridorer. Nu vill vi visa att vi står till förfogande i arbetet med implementeringen av Agenda 2030", säger Liinu Diaz Rämö, projektledare för Flickaplattformen.
*Flickaperspektivet är insikten om att personer som identifierar sig som flickor har begränsade möjligheter att leva ett liv fritt från diskriminering och förtryck och övertygelsen om att detta bör förändras.
Orsakerna till diskrimineringen och förtrycket bottnar sig i samhällets maktstrukturer. Även om diskrimineringen och förtrycket tar sig olika uttryck så är det liknande strukturer som är orsaken världen över.
Flickaplattformen är samlingspunkten för alla aktörer som arbetar med att förbättra och stärka unga tjejers position i samhället. Tillsammans gör vi större skillnad och skapar förändringar för ett samhälle fritt från förtryck och diskriminering. Flickaplattformen är ett treårigt projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet och drivs av Hungerprojektet och Make Equal.