nyhet av Svenska FN-förbundet

Fler utmaningar än någonsin

År 2014 har inneburit stora utmaningar för FN. Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic sammanfattar FN-året 2014 och blickar framåt mot 2015.

Försvarsmakten har under hösten påbörjat arbetet med att skicka svenska män och kvinnor till FN:s fredsfrämjande insats i Mali, Minusma. Att Sverige efter nästan tio års frånvaro åter bidrar med trupp till en FN-ledd militär insats är en viktig händelse inför FN-året 2015. Mali-insatsen, som också stärker Sveriges inflytande i FN, måste följas av fler.

Syrienkonflikten går snart in på sitt femte år. Krisen i landet har fått regional spridning genom Islamiska statens härjningar i norra Irak. I Syrien utsätts människor för obeskrivligt lidande och de humanitära korridorer som FN:s säkerhetsråd har inrättat respekteras bara delvis. Det nya FN-sändebudet, svensk-italienaren Staffan de Mistura, har föreslagit tillfällig vapenvila i strategiska städer men de samtal som förts har hittills varit resultatlösa.

Vid sidan av Mali hör Centralafrikanska republiken och Sydsudan till oroshärdarna i Afrika. De många pågående konflikterna och ebolaepidemin anstränger FN:s humanitära arbete till det yttersta. Under hösten tvingades FN:s världslivsmedelsprogram WFP att tillfälligt ställa in matleveranser till över en miljon syriska flyktingar. Insatser från enskilda och organisationer är i många fall livsavgörande.

I vår del av världen ritar Ryssland om den säkerhetspolitiska kartan genom annekteringen av Krim och stödet till separatiströrelsen i östra Ukraina. Sommarens krig i Gaza och nya israeliska bosättningar på ockuperade palestinska områden gör utvecklingen i Mellanöstern mer osäker än på länge. Talibanerna i Afghanistan vädrar morgonluft när omvärlden lämnar landet och dödade nyligen över hundra skolbarn i en av de blodigaste attackerna på länge.

På utvecklingsområdet har FN inlett slutspurten för en ny dagordning för hållbar utveckling. Under nästa år ska länderna komma överens om hur världen ska nå hållbar ekonomisk, social och ekologisk utveckling. Millenniearbetet har varit framgångsrikt men några länder har lämnats utanför. Situationen för världens flickor och kvinnor, inte minst sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, måste förbättras.

När FN-chefen Ban Ki-moon sammanfattar 2014 säger han att mer måste göras för att motverka extremism och högerextrema grupper som hotar minoriteter och migranter, särskilt muslimer.

Under 2015 fyller Förenta Nationerna 70 år. Organisationen står inför några av sina tuffaste utmaningar någonsin. Att få världens länder att komma överens om ett bindande klimatavtal, att få ett slut på konflikten i Syrien, att hitta strategier mot Islamiska staten och att få världens länder att bidra med finansiellt stöd till de många humanitära katastroferna är bara några. Sällan har behovet av uppslutning kring det globala samarbetet i FN varit så stort som nu.

Taggar

Krig & fred Mänskliga rättigheter
Annons