av Naturskyddsföreningen

Fixa grejen, minska konsumtionens avigsidor

Livsstil

Visst är det kul att shoppa nytt ibland. Men att sköta om sakerna vi redan har ger ofta en större tillfredsställelse som håller i sig längre. Dels får älskade kläder och saker ett längre liv. Dels känns det ofta bra att göra en insats för klimatet, miljön och framtiden. 

Vår stora konsumtion av allt från möbler och elektronik till kläder och skor har en baksida. Den handlar om global uppvärmning, skogsskövling, utsläpp av miljögifter och plastfyllda hav. Om alla skulle leva som vi gör i Sverige, behövs det tre jordklot till.

Men vi har inte fyra jordklot, vi har ett. Och denna enda, vackra, sköra, fantastiska planet är vi beroende av för vår överlevnad – vi liksom alla de arter vi delar den med: fjärilar och grodor, myskoxar, hästar, koltrastar, blåvalar och bin. Dessutom behöver de människor som kommer efter oss, våra barn och barnbarn, också mat, ren luft, rent vatten och ett klimat som håller sig någorlunda stabilt.

Reparera mera

Avfallet från vår konsumtion ökar. I Sverige slänger vi nästan ett halvt ton per person och år och mängden ökar. Att reparera istället för att köpa nytt är att göra en viktig insats för människor, djur och natur. I ljuset av de stora miljöproblem som vi står inför kan vi inte längre ha en samtid som uppmuntrar oss att kasta fullt fungerande prylar och köpa nya. Naturskyddsföreningen vill arbeta för ett samhälle där återbruk, reparationer och underhåll står i fokus.

Smarta tips och hemmahacks

Naturskyddsföreningen samlar massa tips på hur du kan förlänga livet på kläder, skor, möbler och prylar.

Taggar

Klimat & miljö