nyhet av

Fann varandra genom "Min nya vän"

Anna Szentivánszki och Lisbeth Amsjö träffades genom "Min nya vän" som är ett samarbete mellan SJ och Individuell Människohjälp. Foto: Siri Westby/IM.

De är ett vad många skulle kalla för ett udda par, Lisbeth Amsjö 71 år född och uppvuxen i Sverige, Anna Szentivánszki 25 år född och uppvuxen i Ungern. Anna bor i Kortedala, Lisbeth i Partille.

”Min Nya Vän” är ett samarbete mellan SJ och Individuell Människohjälp för att skapa mötesplatser där nyanlända och etablerade svenskar kan mötas, bli vänner och utbyta erfarenheter. Genom detta projekt blev Lisbeth Amsjö och Anna Szentivànszki nya vänner.

De träffades för första gången på IMs Tala svenska kafé i ett festivaltält under filmfestivalen i Göteborg. Eftersom det var så många volontärer på plats fick Anna och Lisbeth möjlighet att prata på tu man hand.

- Det var så roligt att träffa Anna och trots att jag pratade väldigt mycket drog jag också ur henne en hel del, som till exempel att hon skulle fylla år dagen därpå!, säger Lisbeth Amsjö.

Anna Szentivànszki sitter intill och skrattar. - Det var väldigt roligt för jag är ganska blyg och det är inte vanligt att man träffar någon som är så pratsam som Lisbeth, svenskar är inte alltid så pratsamma, säger hon.

- Vi föll snabbt in i olika diskussioner och vi märkte att vi hade mycket gemensamt så vi bytte telefonnummer redan första dagen, sen dess har vi träffats flera gånger i veckan och har bland annat varit på bio, gått på seminarier och planerat middagar ihop, säger Lisbeth.

Viktigt med nyfikenhet

Det är inte en enkel sak att hitta nya vänner. - Vi hade nog inte träffats om det inte vore för Tala svenska kaféet, säger Anna och Lisbeth nickar instämmande.

- Det var lättare att slappna av i tältet eftersom de spelade musik och det var en helt annan atmosfär än till exempel på ett bibliotek. Eftersom det var en festival samlades också människor som hade gemensamma intressen vilket jag tror underlättar väldigt mycket för att man ska få kontakt. Jag kunde vara mer mig själv eftersom det var så avslappnat samtidigt som det var många människor där.

Både Anna och Lisbeth lyfter fram vikten av att ställa frågor till de man träffar och att man visar ett intresse av personen, det var i alla fall så deras vänskap fick bränsle.

- Jag tror att den här distansen som många känner av i Sverige också kan ha mycket att göra med osäkerhet och blyghet. Man kan sitta bredvid någon på spårvagnen utan att någon säger något på hela resan, förutom att kanske kommentera spårvagnstrafiken, det känns väldigt tråkigt, säger Lisbeth.

Väg in i samhället

Anna berättar att vänskapen med Lisbeth inte bara hjälper henne språkligt utan det ger henne också en väg in i det svenska samhället, något som annars kan vara ganska svårt för en som kommer ny till Sverige.

- Jag upplever att det finns en distans mellan invandrare och svenskar och jag känner att jag inte passar in, Göteborg är väldigt segregerat. Lisbeth är den första svensken som jag pratar med utanför skolan på två år så det är jättebra att vi träffats!

- För mig känns det väldigt berikande att vara vän med Anna, att känna någon i annan ålder och från en annan kultur med mycket olika erfarenheter, jag har saknat det, berättar Lisbeth. De båda ser på varandra och skrattar.

- Nästa gång vi ses ska vi till Lisbeth på middag, jag och min man, vi har planerat att göra en nigeriansk paj och jag är väldigt intresserad av den mat som Lisbeth pratat om.

Vill du engagera dig i IMs Café Tala svenska? Läs mer!

Taggar

Flykt & migration
Annons