nyhet av

Fängslade textilarbetare behöver omvärldens stöd

I nästan fyra månader har 23 fackligt aktiva suttit häktade efter att ha strejkat för löner som går att leva på i Kambodja. H&M och andra stora klädföretag måste sätta press på regeringen att släppa de häktade och verka för bättre arbetsvillkor inom textilindustrin, kräver fackföreningar och människorättsaktivister.

En rättegång mot de 23 häktade skulle ha hållits fredagen den 25:e april men domaren beslutade under stora protester att skjuta upp rättegången till 6 maj. De häktade anklagas för att ha använt våld och skadat egendom under demonstrationer i samband med en generalstrejk för högre löner i Kambodjas textilindustri i början av januari. Fackföreningar anklagar processen för att vara politiskt motiverad.

I samband med strejken dödades också fem människor och nästan 40 skadades när säkerhetspolisen öppnade eld mot demonstranter på Phnom Penhs gator. Inga av poliserna som var inblandade i dödsskjutningarna har hittils ställts tills svars. Däremot har hundratals textilarbetare som deltagit i demonstrationerna blivit av med jobbet och flera fackföreningsledare blivit åtalade.

För att de åtalade ska får en rättssäker rättegång krävs ett tydligt ställningstagande från de stora klädmärken som producerar kläder i Kambodja, anser den kambodjanska människorättsaktivisten Tola Moeun. Han riktar sig till bland annat till H&M som producerar kläder på 54 fabriker i landet och som därmed är en av de största aktörerna i den kambodjanska textilindustrin.

– Kontakta den kambodjanska regeringen och sätt en deadline för när de tretton arbetstagarna och de åtta aktivisterna ska släppas. Om deadline inte respekteras bör H&M suspendera vidare ordrar till kambodjanska textilfabriker, säger Tola Moeun i en intervju med den svenska organisationen Fair Trade Center.

Kambodjas textilexport uppgick förra året till 36 miljarder kronor, vilket motsvarar en tredjedel av landets BNP. Tack vare starka påtryckningar från textilarbetarfack höjdes minimilönen i Kambodja förra året till 650 kronor. Lönen är dock fortfarande långt lägre än vad som beräknas vara en rimlig levnadslön – ungefär 2 600 kronor. Dessutom är osäkra, korttidskontrakt, det vill säga anställningar på en till två månader, väldigt vanligt förekommande. Det gör det mycket riskfyllt att gå med i facket och kräva bättre villkor.

För att ha råd med det nödvändigaste tvingas textilarbetare jobba många timmar övertid varje dag. Tidigare i april uppmärksammades att hundratals textilarbetare förts till sjukhus efter att ha svimmat av utmattning på fabriker som tillverkar kläder för bland andra Adidas och Puma.

Ville Henrik-Klemens
LO-TCO Biståndsnämnd

 

Taggar

Mänskliga rättigheter Försörjning Global ekonomi
Annons