Utsläppen av koldioxid är den största orsaken till klimatförändringarna. Ökningen av den globala temperaturen leder till att glaciärer smälter, havsnivåer stiger och att väderförhållanden och naturkatastrofer blir mer extrema.
Människor drabbas hårt av klimatförändringar och miljöförstöring. Speciellt de som lever i fattigdom och som är beroende av lokala resurser. Torka och översvämningar gör att människor tvingas flytta för att kunna försörja sig.
För att motverka klimatförändringarna krävs internationellt samarbete och långsiktiga, gemensamma mål för att minska utsläppen, hitta nya energilösningar och värna om jordens resurser. Inom Parisavtalet och Mål 13 i Agenda 2030 har länder åtagit sig att jobba för minskade utsläpp.
Fakta om klimat och miljö
Fakta om klimatet
Klimatforskning visar att de tre senaste årtiondena på jordytan har varit varmare än samtliga tidigare årtionden sedan 1850. Koncentrationen av växthusgaser i atmosfären har stigit till nivåer utan motsvarighet under åtminstone de senaste 800 000 åren.
Hitta mer klimatfakta hos Naturvårdsverket
FN:s senaste klimatrapport: läget är akut
FN:s klimatpanel IPCC sammanställer forskning om klimatförändringarna och bedömer möjliga risker och lösningar. Budskapet i rapporten från mars 2023 är tydligt: kraftiga, snabba utsläppsminskningar behövs nu för att minimera temperaturökningen och är avgörande för miljön, biologisk mångfald, liv på jorden och luftkvaliteten.
Läs mer hos Naturskyddsföreningen
Djur dör ut i snabb takt
Mellan 1970 och 2020 minskade beståndet av världens ryggradsdjur med 73 %, enligt WWF:s senaste Living Planet Report. Det beror främst på att deras livsmiljöer har förstörts när människan gjort om dem till jordbruksmark och att vi har fiskat ur haven. Många av djuren är avgörande för ekosystemens funktioner. Utan dem kan vi inte leva.
Människans påverkan på klimatet
Förbränning av fossila bränslen, jordbruk och skogsskövling ökar mängden växthusgaser i atmosfären. Den största delen av dessa utsläpp kommer från de rikare länderna och påverkar klimatet globalt.
Läs om hur människan påverkar klimatet hos WWF
Agenda 2030: Bekämpa klimatförändringarna
Mål 13 i Agenda 2030 fokuserar på klimatet. I målet ingår att stärka motståndskraften mot naturkatastrofer, förbättra utbildningen och medvetenheten om klimatfrågor och att de utvecklade länderna ska fullfölja sina åtaganden inom FN:s klimatkonvention.
Människor flyr från klimatförändringar
Extremt väder och naturkatastrofer blir allt vanligare i och med klimatförändringarna. Det tvingar människor och hela samhällen på flykt från sina hem. UNHCR jobbar med att hjälpa och skydda klimatflyktingar och med att stärka de mest sårbara grupperna.
Läs mer om UNHCR:s arbete på deras hemsida
Frågor och svar om Parisavtalet
2015 slöts ett historiskt avtal i Paris där alla världens länder kom överens om att gemensamt bekämpa klimatkrisen. Men vad lovades egentligen i Paris? Vad innebär löftena i praktiken? Och hur hänger de ihop med Sveriges egna klimatmål? Naturskyddsföreningen reder ut!
Sju frågor om klimatavtalet i Paris
Climate Action Tracker
Climate Action Tracker består av tre forskningsorganisationer som har analyserat och följt upp klimatåtgärder sedan 2009. De utvärderar länders åtaganden inom klimat- och miljöfrågor och analyserar deras insatser på vägen.