Facket skapar förutsättningar för att bryta sig loss ur fattigdomen

Världen

I stora delar av världen motarbetas facket, trots att det är en mänsklig rättighet att organisera sig fackligt. Därför engagerar sig Unionen globalt och samarbetar med kollegor i andra länder.

För Sveriges största fackförbund, Unionen, är det en grundläggande värdering att stödja kollegor i andra delar av världen. Indien, Sydafrika och Peru hör till de länder där förbundet har engagerat sig.

– Det ligger i en facklig organisations hjärta, att vi samarbetar för att vi blir starkare tillsammans. Ju längre jag jobbar med detta, desto starkare blir min insikt om hur viktigt det är att få fackliga strukturer på plats. Både för ett företags och ett lands utveckling. I längden bidrar det till att bygga en demokratisk tradition och trygghet både för anställda och andra, säger Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen.

Unionen organiserar privatanställda tjänstemän i en mängd branscher i Sverige. Förbundet är också engagerat i flera olika globala projekt, samarbetar med fackförbund i Sydamerika, Europa, Afrika och Asien.

Extremt farlig arbetsmiljö

Ett exempel är Indien. Där jobbar Unionen sedan tre år tillsammans med facket SEWA, som organiserar egenanställda kvinnor. De har ingen tydlig arbetsgivare, utan jobbar i den informella ekonomin som sysselsätter över 90 procent av arbetskraften i Indien. Arbetsmiljön är ofta extremt farlig och kvinnorna väldigt utsatta. De befinner sig långt ner på samhällsstegen, arbetar ofta ensamma och många är analfabeter. Det är inte ovanligt med våld och sexuella övergrepp.

I dag har SEWA en och en halv miljon medlemmar som arbetar med bland annat gatuförsäljning och återvinning av sådant som de hittar på soptippar. Facket har till exempel startat en bank som ger kvinnorna makt över sina egna pengar och möjlighet till mikrolån.

SEWA har dessutom byggt upp fackliga utvecklingscenter, där kvinnorna kan träffas och få rådgivning av det lokala facket. I det arbetet är Unionen engagerat:
– Det funkar som ett fackligt kontor ungefär. Men förutom rådgivning kan de till exempel få hjälp med att skaffa id-kort, vilket bidrar till ökad trygghet. Och barnen kan få läxhjälp och extra undervisning. Det skapar förutsättningar för dem att bryta sig loss ur fattigdomen, och det är jättehäftigt att se, säger Magnus Kjellsson.

Når ut till egenanställda

SEWA har funnits i Indien sedan 1970-talet och har lång erfarenhet av att organisera egenanställda. Där har Unionen mycket att lära av sina fackliga kollegor, enligt Magnus Kjellsson.
– Vi organiserar fler och fler egenanställda även här hemma. Vi ser hur facket i Indien jobbar med att organisera de här grupperna och vi kan lära oss mycket av hur de når ut till dem.

Det finns även andra kopplingar mellan det fackliga arbetet globalt och arbetet på hemmaplan. Magnus Kjellsson nämner exempelvis att Unionen har börjat arbeta med fackförbund för anställda i vinproduktionen i Sydafrika, tillsammans med Systembolaget.

Det innebär att de sydafrikanska facken kan slå larm till sina kollegor i Unionen i Sverige om dåliga arbetsförhållanden. Här hemma kan Unionen trycka på Systembolaget, som också är engagerat i arbetet. Systembolaget kan då i sin tur påverka vinproducenterna, för att arbetsförhållandena ska förbättras. Nu hoppas Unionen att arbetssättet ska få genomslag i flera länder, och har tecknat ett avtal med Systembolaget om det.

Taggar

Försörjning Global ekonomi