nyhet av

”Facket och Fairtrade måste jobba ihop”

Tvättning av fairtrade-bananer i Dominikanska republiken. Foto: Maria Rodikova.
I två dagar samlades fackförbund och representanter för Fairtrade i Stockholm för att diskutera brister och framgångar för samarbete i syfte att minska fattigdomen och ge arbetarna på plantager drägliga villkor.

– Facket och Fairtrade måste jobba ihop, tillsammans kan vi förändra världen i små steg, sa LO:s vice ordförande Tobias Baudin.

I Sverige är elva fackförbund medlemmar i Fairtrade, med syfte att bidra till att förbättra odlares och lantarbetares villkor.

Det globala livsmedelsarbetarfacket IUFs generalssekreterare Ron Oswald däremot var kritisk till Fairtrade.

– Det som är hållbart är kollektivavtal mellan facket och arbetsgivarna. Många plantageägare säger till sina anställda att nu behöver vi inte facket mer då vi har Fairtrade och får en premie som ni får vara med och bestämma över, sa han.

Det finns dock samarbeten som fungerar.

– Jag är glad att Fairtrade finns på vår blomsterfarm, sa Omary R. Mshani, representant för IUF och det lokala facket i Tanzania.

– Vi arbetar hand i hand och med stöd av vårt samarbete har vi fått bra rättigheter och diskussioner om premien, sa hon.

Premien som delas ut efter diskussioner med arbetarna har i Tanzania förutom stöd till arbetarna även gynnat områden utanför plantagen.

– De har fått byggmaterial för att förbättra husen, sa Omary. Facket har fått köpa datorer och fått möjligheter att hålla möten. Gemensamt har vi lyckats minska sexuella trakasserier och nu har arbetarna yttrandefrihet samt är fria att gå med i facket. 

På seminariet fanns också andra röster som berättade om konflikter och stridigheter mellan lokala fack och Fairtrade.

– Vi hade inledningsvis problem med Fairtrade, sa Adwoa Sakyi från Ghana som är projektledare för ett jämställdhetsprojekt som IUF bedriver i regionen med stöd av LO-TCO Biståndsnämnd.

– Men när vi satte oss ner och diskuterade våra roller blev det tydligt för alla att fackets ledning är valda av arbetarna vilket inte Fairtrades representanter är, sa hon. 

Adowoa menar att det är viktigt att utväxla erfarenheter och att facket använder sina projekt till att stärka fackliga organisationer och att få till kollektivavtal som är en viktig faktor för att förändra arbetsvillkoren.

– Vi jobbar gärna med andra som vill få till förbättrade villkor, sa Adwoa.

– Jag har sett bra samarbeten med bra effekter på plantage i flera länder. Men många vet inte hur facket jobbar, vad vi står för. Vi behöver gemensamt öka kunskapen och respekten för våra respektive arbeten. 

Marie Ende.

Taggar

Försörjning Klimat & miljö