nyhet av

Facken vädjar om stöd i kampen mot ebolan

Volontärer i Sierra Leone får utbildning i hur man ska handskas med ebola-viruset. Foto: ©EC/ECHO/Cyprien Fabre.
I Västafrika råder katastroftillstånd när ebolaepidemin nu sprider sig. Gränser stängs och i paniken sprids myter som hindrar människor från att uppsöka vård. Facken kan spela en viktig roll i att sprida kunskap om smittan, men de behöver omvärldens stöd.

Skolor över hela Sierra Leone hålls stängda, gränserna hårdbevakas och folk avråds från att röra sig ute. Regeringen hindrar också människor från att röra sig mellan olika delar inom landet i rädsla för att smittan ska spridas.

”Det här har skapat en rädsla bland befolkningen. Ingen vet vad som ska göras för att stoppa smittan och flera hälsoarbetare har dött i sjukdomen”, skriver Alhaji Kandeh Yillah, generalsekreterare för den sierraleonska fackliga centralorganisationen SLLC i ett mejl.

Ett stort problem är också de myter om sjukdomen som nu sprids. Hälsoarbetare blir stigmatiserade och människor drar sig från att söka sjukvård. Fackföreningsrörelsen i Sierra Leone och andra länder i Västafrika kan ha en viktig roll i att se till så att folk får rätt information om Ebola-viruset, tror Peter Jansson, projektledare för det pan-afrikanska fackliga utbildningsprogrammet PANAF.

– Den fackliga rörelsen i Sierra Leone är stark. De har många medlemmar och skulle genom sitt nätverk kunna öka kunskapen om hur man kan skydda sig. Det är viktigt att de får tillräckliga resurser för att kunna genomföra detta arbete, säger han.

Den afrikanska fackliga samarbetsorganisationen OATUU vädjar också till regeringar i Afrika att inte stänga sina gränsövergångar. Gränserna mellan länderna i Västafrika hålls vanligtvis öppna och folk passerar dagligen för arbete, för att hälsa på släktingar eller göra inköp i grannländerna. Nu hindras många från att återvända till sina hemländer.

Som vi tidigare skrivit om är vårdpersonalen en av de mest utsatta grupperna. Flera har redan smittats på grund av brist på skyddskläder. Många av de som har dött saknar dessutom försäkringar vilket lett till att deras familjemedlemmar nu står utan inkomst.

Det globala facket PSI vädjar nu om stöd från omvärlden för att stötta de Västafrikanska vårdfacken i deras arbete, bland annat genom att bidra till PSI:s fond för humanitära insatser.

Ville Henrik-Klemens

Taggar

Katastrofer Hälsa