EU-valet 2024: Globalportalens stora valguide

Tips på artiklar, tv-program, debatter och valkompasser. Allt om EU-valet 2024. Foto: Unsplash
Volontär & Aktivism

9 juni är det EU-val i Sverige. Här samlar vi tips på artiklar, poddar, tv-program, debatter, valkompasser och allt annat du kan behöva för att sätta dig in i valrörelsen.

Det är lätt att bli överväldigad av all information inför ett val. Vad är viktigt att tänka på? Och vad vill de olika partierna? Här samlar vi tipsen som gör det enklare för dig att  göra ditt val till Europaparlamentet i juni.

Guiden uppdateras regelbundet med fler tips. 

Kolla även in SVTs guide till EU-valet på lätt svenska. Där hittar du bland annat en sammanfattning av vad de olika kandidaterna tycker.

Snabb info om EU-valet:

  • I Sverige hålls valet till Europaparlamentet söndag 9 juni 2024.
  • I EU-valet väljer medborgarna i EU vilka politiker de vill se som ledamöter i Europaparlamentet.
  • Varje medborgare kan bara rösta en gång.
  • Val till Europaparlamentet hålls vart femte år.

Så röstar du i EU-valet

  • Alla som har rösträtt får ett röstkort på posten ungefär tre veckor före valet.
  • På ditt röstkort står det vilken plats som är din vallokal. Det är sedan där som du röstar på valdagen.
  • Du behöver ha med dig giltig id-handling till vallokalen.

Här finns mer information om hur du röstar i Sverige!

Vad är Europaparlamentet?

Vart femte år väljer EU:s medborgare tillsammans över 700 ledamöter till Europaparlamentet. Europaparlamentet är det enda EU-organ som väljs direkt av EU:s medborgare.

De valda ledamöterna sätter viktiga politiska frågor i fokus och utformar lagar som påverkar vårt dagliga liv. Parlamentet är ett av EU:s två lagstiftande organ. Europaparlamentet godkänner EU:s budget och granskar hur pengarna används. Det är också Europaparlamentet som väljer EU-kommissionens ordförande.

Lär dig mer om Europaparlamentet!

Hur vet jag vilka partier som står närmast mina värderingar och åsikter?

Det roligaste sättet att få en uppfattning om var partierna står i olika frågor är att testa sig i en valkompass. En valkompass kan ge dig en fingervisning om vilka partier som tycker som du i de frågor du bryr dig mest om.

Här är några valkompasser du kan testa: (listan uppdateras)

Svara på 10 frågor med fokus på mänskliga rättigheter, jämställdhet och klimat. Valkompassen har tagits fram av Globalportalen och ForumCiv.

Svara på 25 frågor och få svar på vilket parti som tycker mest som du. Den här valkompassen är ett samarbete mellan Aftonbladet och Göteborgs universitet.

SVT:s parti- och kandidattest tar mellan 5 och 10 minuter att göra.

Ta ställning i 16 frågor – och se hur dina åsikter matchar partiernas.

Hur ställer du dig till viktiga frågor om klimat och natur? Jämför dina resultat med partiernas svar.

En valkompass med fokus på arbetsrelaterade frågor. Gig-jobb, arbetsplatsolyckor och företag som utnyttjar utländska arbetare. Vad tycker du? 

Altingets test matchar dina sympatier mot kandidater. Du kan ”skräddarsy” testet genom att välja dina prioriterade områden och få extra frågor. Som kortast är testet 16 frågor långt. Maxar man det får man besvara 32 frågor.

Organisationen KFUM har gjort en valkompass av och för unga! Svaren från partierna i valkompassen är baserade på frågor som unga tycker är viktiga inför EU-valet.

Valkompasser är ett kul att sätt att få en uppfattning om vad partierna tycker i olika frågor. För att få en full bild av vad partierna tycker är det också bra att gå in på partiernas hemsidor och läsa deras egna partiprogram.

Fördjupa dig i partiernas politik

För att få en full bild av var partierna står i olika frågor kan det vara bra att läsa deras egna partiprogram. Där kan du se vilka frågor partierna tycker är viktigast att driva. Gå in på partiernas hemsidor och klicka runt lite – alla partier skriver där om var de står i olika frågor och vilka som är deras kandidater.

Du kan också kolla på de granskningar som civilsamhällsorganisationerna gör. Naturskyddsföreningen har granskat hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat och engagerat sig i miljöfrågor. Hos WWF kanske du också kolla hur varje lands ledamöterna röstat i frågor som rör natur, miljö och klimat under den gångna mandatperioden 2019-2024.

RFSL har publicerat rapporten Vägval Europa. Rapporten kartlägger hur partierna har röstat under den gångna mandatperioden och undersöker hur de kan tänkas rösta framåt i hbtqi-frågor. Tidningen Ottar har ställt sex sexualpolitiska frågor till riksdagspartierna som finns representerade i Europaparlamentet.

Event

Kulturhuset Stadsteatern bjuder in till en EU-valvaka! Gå först och rösta den 9 juni och åk sedan till valfesten efteråt. Kvällen bjuder på politisk analys, folkbildning och livekommentering från Bryssel, men också underhållning, överraskningsmoment och satir.

Redan nu har många organisationer, tankesmedjor och föreningar dragit igång med panelsamtal, föreläsningar och andra event om EU-valet. Håll koll på vad som händer i Globalportalens event-kalender!

TV och podd

Podcasten En runda till från Aftonbladet har frågat ut alla toppkandidater i EU-valet.

Det här är Sveriges radios podd om europeisk politik, ofta gästad av korrespondenterna runtom i Europa. Från och med den 14 maj växlar podden upp med dubbla avsnitt. Vi rekommenderar avsnittet "Fatta EU-valet på en kafferast" där de utlovar en förstå-allt-garanti.

Svenska institutet för europapolitiska studier analyserar europeisk politik och sammanfattar vad som händer i EU.

Inför EU-valet gör Filosofiska rummet med programledare Cecilia Strömberg Wallin fyra program med inriktning på Europa, politik och EU.

Nyheter

Det finns många nyhetssajter att följa – här är några tips.

Här samlar SVT alla sina nyheter om EU-valet 2024.

Här hittar du Dagens Nyheters rapportering om EU-valet 2024.

Här samlar Aftonbladet nyheter, artiklar och tv-klipp inför EU-valet 2024.

Ekot har börjat sin serie av lördagsintervjuer med kandidater till EU-valet.

Föreningen för Utvecklingsfrågors magasin med analyser av svensk politik, berättelser från korrespondenter runtom i världen och insändare från svenska politiker om globala frågor

En svensk nyhetssajt som fokuserar på svensk EU-politik och utvecklingen i Europa.

Aftonbladets Valkompis

Valkompisen är Aftonbladets AI-chatbot som kan svara på allt om EU och EU-valet. Med Valkompisen kan du chatta och ställa frågor om EU och EU-valet. Testa här!

Debatter

Slutdebatt med partiernas toppkandidater i P1 tisdag 4 juni klockan 15.03

  • EU-valet och världen

EU spelar en avgörande roll för globala rättvisefrågor, jämställdhet, miljö och klimat. Ändå är dessa frågor nästan helt frånvarande i valrörelsen. Om du vill veta var partierna står är du varmt välkommen på CONCORD Sveriges samtal med några av partiernas toppkandidater till Europaparlamentet! 4 juni i Europahuset i Stockholm. Anmäl dig här!

  • Slutdebatt i SVT

Två dagar före valsöndagen är det slutdebatt i SVT. Samtliga åtta toppkandidater möts i en direktsändning. Programledare är David Boati och Anna Hedenmo. Fredagen den 7 juni i SVT.

  • Duellen

Alice Bah Kuhnke (Mp) och Tomas Tobé (M) åker på turné i Sverige för att debattera klimat och migration. Hitta platser och datum på deras sociala medier. 

Taggar

Demokrati
Annons