EU-valet 2024: Globalportalens stora valguide

Tips på artiklar, tv-program, debatter och valkompasser. Allt om EU-valet 2024. Foto: Unsplash
Volontär & Aktivism

9 juni är det EU-val i Sverige. Här samlar vi tips på artiklar, poddar, tv-program, debatter, valkompasser och allt annat du kan behöva för att sätta dig in i valrörelsen.

Det är lätt att bli överväldigad av all information inför ett val. Vad är viktigt att tänka på? Och vad vill de olika partierna? Här samlar vi tipsen som gör det enklare för dig att  göra ditt val till Europaparlamentet i juni.

Guiden uppdateras regelbundet med fler tips.

Snabb info om EU-valet:

  • I Sverige hålls valet till Europaparlamentet söndag 9 juni 2024.
  • I EU-valet väljer medborgarna i EU vilka politiker de vill se som ledamöter i Europaparlamentet.
  • Varje medborgare kan bara rösta en gång.
  • Val till Europaparlamentet hålls vart femte år.

Så röstar du i EU-valet

  • Alla som har rösträtt får ett röstkort på posten ungefär tre veckor före valet.
  • På ditt röstkort står det vilken plats som är din vallokal. Det är sedan där som du röstar på valdagen.
  • Du behöver ha med dig giltig id-handling till vallokalen.

Här finns mer information om hur du röstar i Sverige!

Vad är Europaparlamentet?

Vart femte år väljer EU:s medborgare tillsammans över 700 ledamöter till Europaparlamentet. Europaparlamentet är det enda EU-organ som väljs direkt av EU:s medborgare.

De valda ledamöterna sätter viktiga politiska frågor i fokus och utformar lagar som påverkar vårt dagliga liv. Parlamentet är ett av EU:s två lagstiftande organ. Europaparlamentet godkänner EU:s budget och granskar hur pengarna används. Det är också Europaparlamentet som väljer EU-kommissionens ordförande.

Lär dig mer om Europaparlamentet!

Fördjupa dig i partiernas politik

För att få en full bild av var partierna står i olika frågor kan det vara bra att läsa deras egna partiprogram. Där kan du se vilka frågor partierna tycker är viktigast att driva. Gå in på partiernas hemsidor och klicka runt lite – alla partier skriver där om var de står i olika frågor och vilka som är deras kandidater.

Du kan också kolla på de granskningar som civilsamhällsorganisationerna gör. Naturskyddsföreningen har granskat hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat och engagerat sig i miljöfrågor. Hos WWF kanske du också kolla hur varje lands ledamöterna röstat i frågor som rör natur, miljö och klimat under den gångna mandatperioden 2019-2024.

Hur vet jag vilka partier som står närmast mina värderingar och åsikter?

Det roligaste sättet att få en uppfattning om var partierna står i olika frågor är att testa sig i en valkompass. En valkompass kan ge dig en fingervisning om vilka partier som tycker som du i de frågor du bryr dig mest om.

Här är några valkompasser du kan testa: (listan uppdateras)

Ta ställning i 16 frågor – och se hur dina åsikter matchar partiernas.

Lanseras i maj av Naturskyddsföreningen.

Event

Kulturhuset Stadsteatern bjuder in till en EU-valvaka! Gå först och rösta den 9 juni och åk sedan till valfesten efteråt. Kvällen bjuder på politisk analys, folkbildning och livekommentering från Bryssel, men också underhållning, överraskningsmoment och satir.

Redan nu har många organisationer, tankesmedjor och föreningar dragit igång med panelsamtal, föreläsningar och andra event om EU-valet. Håll koll på vad som händer i Globalportalens event-kalender!

TV och podd

Vem och vad ska jag rösta på? Varför är det viktigt? Vad gör egentligen en EU-parlamentariker och vilka frågor vurmar de för i år? Podcasten En runda till från Aftonbladet ger dig en snabbgenomgång inför EU-valet.

Det här är Sveriges radios podd om europeisk politik, ofta gästad av korrespondenterna runtom i Europa.

Svenska institutet för europapolitiska studier analyserar europeisk politik och sammanfattar vad som händer i EU.

Nyheter

Det finns många nyhetssajter att följa – här är några tips.

Här samlar SVT alla sina nyheter om EU-valet 2024.

Här hittar du Dagens Nyheters rapportering om EU-valet 2024.

Ekot har börjat sin serie av lördagsintervjuer med kandidater till EU-valet.

Föreningen för Utvecklingsfrågors magasin med analyser av svensk politik, berättelser från korrespondenter runtom i världen och insändare från svenska politiker om globala frågor

En svensk nyhetssajt som fokuserar på svensk EU-politik och utvecklingen i Europa.

Debatter

  • Årets första debatt i Sveriges Radio

P1 Morgon bjöd in två av partiernas toppkandidaterna till en EU-debatt. Hör Jonas Sjöstedt, tidigare partiledare för Vänsterpartiet och nu valberednings förstaval till Europaparlamentet och Anna Maria Corazza Bildt, som står på andra plats på Liberalernas Europaparlamentslista.

Lyssna på debatten här!

Taggar

Demokrati