Kollapsen av Rana Plaza blev Bangladesh dödligaste industriolycka någonsin, minst 1 138 människor omkom och 2 515 skadades i rasmassorna. Men trots att ett år har gått väntar offren och deras familjer fortfarande på att bli kompenserade.
Organisationen Clean Clothes Campaign beräknar att det skulle räcka om de 29 företag som producerade kläder hos underleverantörer i Rana Plaza avstod endast 0,2 % av sin årliga vinst för att offren och deras familjer skulle kunna få en skälig kompensation. Men hittills har fonden ”Rana Plaza Donor Trust Fund” bara fått in en tredjedel av de pengar som behövs.
– Vi uppmanar alla klädmärken och butikskedjor som är verksamma i Bangladesh att betala till fonden. Även om de inte hade tillverkning i Rana Plaza delar de ett kollektivt ansvar för denna ohållbara produktionsmodell, säger Jyrki Raina, generalsekreterare för IndustriAll, det globala facket för industriarbetare.
Inga av de svenska butikskedjor som tillverkar kläder i Bangladesh har hittills bidragit till fonden. Dessutom har flera av dem– bland andra IKEA, Intersport, MQ och Fristads – ännu inte skrivit på det avtal som ska förbättra brand- och byggsäkerheten på fabrikerna.
Avtalet kom till efter påtryckningar från lokala fack i Bangladesh tillsammans de globala facken IndustriAll och UNI. Hittills har ungefär 160 företag skrivit på och förbundit sig att finansiera oberoende säkerhetsinspektioner på fabrikerna. H&M och Lindex var bland de första att skriva på.
– Genom att skriva på avtalet kan ni vara med och förbättra villkoren för de som producerar de kläder som ni säljer i svenska butiker, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe och Handels ordförande Lars-Anders Häggström i ett gemensamt brev.
Jyrki Raina pekar också på att den fackliga organiseringen på fabrikerna vuxit betydligt i ilskan efter katastrofen. Förra året kom en lagändring som gjort det lättare att registrera fackförbund och bara under 2013 registrerades 96 nya förbund i textilindustrin. Under de senaste tolv månaderna har IndustriAlls medlemsförbund i Bangladesh organiserat mer än 40 000 arbetstagare, berättar Jyrki Raina.
Men textilarbetare som går med i facket riskerar både att avskedas, trakasseras och misshandlas. Det visar en rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch från i februari i år. Arbetstagare som intervjuas i rapporten vittnar om hur arbetsgivarna hyrt in kriminella gäng för att misshandla och hota medlemmar i facket.
– Arbetarna möter fortfarande stora hinder, till och med våld och hot när de kräver respekt för sina grundläggande rättigheter. Många nya fackförbund inom klädsektorn har registrerats, men regeringen tar inte sitt ansvar för att se till att de kan förhandla kollektivt för anständiga löner och villkor, och arbetsgivare vägrar helt enkelt att förhandla, säger Sharan Burrow, ordförande för världsfacket ITUC i ett pressmedelande med anledning av årsdagen av katastrofen.
Ville Henrik-Klemens
LO-TCO Biståndsnämnd