nyhet av Läkare Utan Gränser

Etiopien: Tiotusentals sydsudanesiska flyktingar vaccineras mot kolera

I den första omgången av kampanjen vaccinerades över 150 000 människor. Foto: Monica Burns/Läkare Utan Gränser.
Massvaccinationskampanjen är till för att skydda sydsudanesiska flyktingar och invånarna i Gambella-regionen mot kolera som riskerar att spridas över gränsen från grannlandet Sydsudan, där en epidemi bekräftades i juni.

Kolera är endemisk, dvs den är ständigt närvarande, i Gambella-regionen. Trångboddhet och dålig sanitet i flyktingläger är en perfekt grogrund för bacillen Vibrio cholerae. Enligt FN: s flyktingkommissariat (UNHCR) finns mer än 185 000 sydsudanesiska flyktingar i Gambella-regionen.

Koleravaccinet ges i två doser. Våra team delade ut den första dosen mellan den 24 juli och den 2 augusti till flyktingar i lägren Lietchuor, Kule och Tierkidi och till nyanlända flyktingar i Pagak, Pamdong och Matars transitcentrum. Med tanke på att många människor är i rörelse i området och det sker handel mellan lägren och omgivande byar, är det viktigt att även skydda den inhemska befolkningen mot sjukdomen.

Viktig kylkedja

Koleravaccinet är relativt lätt att hantera, men massvaccinationskampanjer innebär stora logistiska utmaningar.

 – Koleravaccinet tas oralt, är enkelt att hantera och ger ett 60 procentigt skydd. Men kampanjen kräver omfattande logistik- och personalorganisation, säger Madi Foura Sassou, Läkare Utan Gränsers akutkoordinator i Gambella.

Vaccinet måste förvaras svalt, mellan 2 och 8 grader, och transporteras i kylda lastbilar från huvudstaden Addis Abeba till vaccinationsställen, för att sedan förvaras i bärbara kylväskor. Vi har 300 anställda utplacerade i flyktinglägren och omgivande byar, med sjukvårdare som hanterar vaccinet och lokala hälsoarbetare som informerar om kampanjen bland flyktingar och lokalbefolkningen.

Vi vaccinerar barn från ett år och äldre, samt vuxna med undantag för gravida kvinnor. Permanenta vaccinationsställen bemannas av fem personal, samtidigt reser mobila team med två anställda i varje från dörr till dörr för att vaccinera hemma hos människor och i tält.

Två doser vaccin

I den första omgången av kampanjen vaccinerades 151 723 människor, det vill säga 85 procent i flyktinglägren. Var och en fick ett vaccinationskort som gör det möjligt för dem att få den andra dosen av vaccinet.

Den andra omgången av kampanjen inleddes den 15 augusti och kommer att pågå i två veckor. Alla som vaccineras får även en tvål. God hygien, vaccinationer och tillgång till rent vatten och sanitet är några av de åtgärder som krävs för att begränsa risken för ett kolerautbrott.

Vaccinationskampanjen stöds av de etiopiska myndigheterna och genomförs under ledning av en kommitté, däribland hälsomyndigheter och Administrationen för flykting och återvändandefrågor (ARRA), med tekniskt stöd från FN, Världshälsoorganisationen (WHO), UNHCR och UNICEF.

De kraftiga skyfall som ofta förekommer vid denna tid på året, har hotat att avbryta kampanjen, men teamen har varit väl förberedda. Både flyktingar och invånarna i området förstår vikten av vaccinationer för att skydda mot en eventuell epidemi.

Läkare Utan Gränser ger medicinsk vård till sydsudanesiska flyktingar i Pagak och Matar transitcenter, samt i lägren Letchuor, Kule och Tierkidi och i Itang. Läkare Utan Gränser bistår även med vatten och sanitetstjänster i Pagak, Kule, Tierkidi och Gambella, i Etiopien.

Taggar

Hälsa