Erikshjälpen Second Hand spår 2022

Livsstil

Karin Staberg, tidigare Marknad & Konceptchef på Erikshjälpen Second Hand, tror att 2022 blir året då vi lämnar konsumtionshetsen bakom oss och lär oss tänka "andra hand i första hand".

Karin Staberg, tidigare Marknad & Konceptchef på Erikshjälpen Second Hand.

Vad var det bästa med 2021?

Att det rör sig så mycket i hållbarhetsfrågorna hos gemene man. Vi tror att hållbarhetsfrågor bubblar på många parmiddagar och sammankomster. Det finns en önskan om förändring. Omställningen går för långsamt på ett politiskt och internationellt plan, MEN vi ser att intresset för second-hand och återbruk ökar och efterfrågan i våra butiker går upp. Det betyder att förändring sker!

Vem var bäst på Instagram?

Alla som inspirerade fler till att leva ett hållbart liv. Som utan pekpinnar och skampålar fick fler att bli sugna på att börja ta steg från ett konsumtionsdrivet liv till en livsstil där andra värden premieras och där varor som införskaffas är återbrukade. Vi tror att sociala medier spelar en viktig roll i nudging, att flytta normer, vilket är helt avgörande för att skapa ett hållbart samhälle.

Pandemin blev för många ett uppvaknande kring en ohållbar livststil.

Vad lämnar vi bakom oss?

Önskar att vi kunde säga pandemin, men så är inte fallet. Men vi kanske lämnar den eviga konsumtionshetsen bakom oss! Pandemin har gjort att fler stannat upp och funderat på sin livsstil. Vi har spenderat mer tid i naturen och mindre tid i köpcentrum och på flygplatser. Pandemin blev för många ett uppvaknande kring en ohållbar livststil.

Vad ser du fram emot 2022?

Erikshjälpen ser fram emot att öppna fler butiker i Sverige så att fler får tillgång till secondhand. Vi ser även fram emot att fortsätta utveckla vår e-handel secondhand.se och fortsätta driva opinion inom frågor kopplade till barns rättigheter och till ökad kunskap inom återbruk. Vi tror att 2022 blir vårt starkaste år någonsin!

Vad blir trendigt att köpa second hand?

Vi tror att fler kommer vilja handla "vanliga saker" på secondhand. I många år har man förknippat secondhand med vintage- retro- antikt och unika och lite knasiga saker. Men här finns massor av vardagliga saker! Klassiska blåjeans, vita skjortor, ett stabilt rivjärn, en bra kökskniv, träredskap till köket och lerkrukor. 

Tänk: "andra hand i första hand"

Vilket nyårslöfte borde alla ha inför 2022?

Att börja tillämpa "andra hand i första hand" när man behöver köpa något. Och sen kan man alltid fråga sig om man ens behöver köpa allt? Det bästa vi kan göra för miljön är att använda det som redan finns. Så låna saker som du bara tänkt använda någon gång. Att köpa nytt måste bli det sista steget i konsumtionstrappan i framtiden.

Taggar

Klimat & miljö