nyhet av

"Engagemang och solidaritet är den enda vägen"

Sveriges första Klimatriksdag anordnades i helgen i Norrköping. Svalorna Indien Bangladesh fanns på plats, representerade av förra årets utlandspraktikanter Magdalena Frembäck och Micaela Rosberg. Läs deras rapport från Klimatriksdagen!

Fredag

Fredagen inleddes på Tyska torget. Allt eftersom tiden gick strömmade fler och fler människor till och stämningen var positivt laddad och förväntansfull i den värmande försommarsolen. Det blev snabbt tydligt att Klimatriksdag 2014 gästades av engagerade i alla åldrar. En vanlig fördom och ibland källa till frustration är att det främst är unga som engagerar sig i diverse frivilligprojekt. De ungas energi och ambitioner vill jag inte någonstans förminska, men den eventuella avsaknaden av äldre generationer leder till frågan ”Kommer de som är unga idag att ge upp imorgon?”. Så var icke fallet i Norrköping. Det var glädjande att se allt från tonåringar till evenemangets äldste deltagare på hedervärda 93 år. En betydande del kan antas vara 60-talsaktivister som aldrig gett upp – en inspiration för alla! Johan Rockström, författare tillika chef för Stockholm Resilience Centre höll ett tal och lämnade en och annan klimataktivist lite smått star-struck.

Öppningsdagen led mot sitt slut och i gemensam marsch mot Louis de Geer konsert och kongress skanderade vi ”vi är många hör vår röst, det är faktiskt val i höst!” tillsammans med några andra klimatsmarta slagord. Väl på plats följde ett antal framträdanden och Klimatriksdag 2014 var officiellt öppnad.

Lördag

Lördagen blev en intensiv dag för Svalornas utsända – bokbord med information om Svalornas arbete i Indien och Bangladesh (fokus på klimat) samt en utställning om klimat, kläder och återbruk på närbelägna Arbetets museum. På plats insåg vi att Svalornas närvaro fyllde en viktig funktion, nämligen representation av människor i Syd som lever i klimatförändringarnas dagliga verklighet. Dagen bjöd på många intressanta konversationer med besökare, och det var glädjande att få informera om Svalornas arbete till flertalet oinvigda. Om vart annat dök det upp ”gamla Svalor” som med kärlek och vördnad i rösten kom fram för att uttrycka sin glädje över vår närvaro och samtidigt berätta om resor till Indien på 60-talet (i Svalornas regi) och Bangladesh på 80-talet.

Bland utställarna fanns det även representanter för permakulturrörelsen och omställningsrörelsen, samt förnybar energi-företag och klimataktivister. Den varierade skörden var ett gott exempel på det tvärvetenskapliga och holistiska angreppssätt som behövs för att ta sig an klimatförändringarna.

Under lördagens behandlades de över 200 motioner som hade kommit in. Sju olika utskott arbetade ihärdigt och kvar blev 35 motioner. På söndagen fick alla deltagare nyttja sin demokratiska rätt att rösta på sju motioner, en från varje utskott. Det kändes högtidligt, viktigt, avgörande. Medan rösterna räknades hölls det föreläsningar av bland andra Anders Wijkman som talade om behovet av en ny ekonomisk logik. När rösträkningen var färdig presenterades de sju vinnande motionerna, ackompanjerat av applåder och glädjerop. Representanter från riksdagspartierna, däribland några riksdagsledamöter, var på plats för att ta emot de framröstade motionerna (med undantag för Moderaterna och Sverigedemokraterna som hade tackat nej till inbjudan).

Trötta men nöjda återvände Svalornas utsända till Stockholm, fyllda av inspiration och framtidshopp i klimatmörkret. När en möter ett generationsöverskridande engagemang öga mot öga, då står det klart att engagemang och solidaritet är den enda vägen!

Magdalena Frembäck
Svalorna Indien Bangladesh

Taggar

Klimat & miljö