Volontär & Aktivism av Läkare Utan Gränser

En marsch mot mödradödlighet

Stella, 22 år, med sin nyfödda bebis på Castors mödravårdsklinik som drivs av Läkare Utan Gränser i Bangui, Centralafrikanska republiken. Foto: Borja Ruiz Rodriguez / Läkare Utan Gränser

Varje dag dör fler än 800 kvinnor för att de blivit gravida. I år deltar Läkare Utan Gränser i Barnvagnsmarschen tillsammans med RFSU och Läkare i Världen för att uppmärksamma denna enorma globala hälsokris.

Värst drabbade är kvinnor som lever i fattigdom eller i områden drabbade av en humanitär kris.

Orsakerna till detta är att kvinnor saknar tillgång till mödra- och förlossningsvård och säkra aborter, men också att kvinnor och flickor förnekas sina sexuella rättigheter och möjligheten att skydda sig mot graviditet med preventivmedel.

Varje år hålls Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet över hela Sverige och i år fokuserar marschen på mödradödlighet i kriser och konflikt. Den 11 maj marscherar vi tillsammans med RFSU, Läkare i Världen och andra för allas rätt att överleva sin graviditet.

Hitta Barnvagnsmarschen nära dig eller anordna en marsch på din ort.

Vad gör Läkare Utan Gränser?

På de flesta platser där vi verkar är mödradödligheten hög. Vi arbetar på många olika sätt för att förhindra att kvinnor dör i samband med graviditet, framför allt genom att ge kvinnor tillgång till förlossningsvård. Varje år assisterar våra team runt 300 000 förlossningar runtom i världen.

Vi ger också mödravård under graviditeten, tillhandahåller preventivmedel och arbetar för att förhindra överföring av hiv mellan mamma och barn. Vi ger vård och stöd till personer som utsatts för sexuellt våld. Vi ger också vård vid komplikationer efter osäkra aborter och bistår med säkra alternativ till osäkra aborter.

Läs mer om vårt arbete för kvinnors hälsa.

En dramatisk förlossning i Centralafrikanska republiken

Läkaren Alexander Nyman berättar om en förlossning som hade kunnat sluta illa.

"De ringde på mig från förlossningsavdelningen. Jag möttes av en sätesförlossning som var i full gång. Barnet var på väg ut men hade fastnat. Barnets puls ökade och det fanns en risk för barnet. Vi var tvungna att få ut det fortare."

I Centralafrikanska republiken är det stor brist på sjukvård. Väpnade konflikter har påverkat människors tillgång till medicinsk vård, mat, vatten, skydd och utbildning. Mödradödligheten är bland de högsta i världen. 2017 hjälpte våra team till vid över 17 000 förlossningar.

Taggar

Hälsa Jämställdhet Mänskliga rättigheter
Annons