nyhet av Naturskyddsföreningen

Eko på frammarsch i indiska Rajasthan

Jordbrukaren Kailash Sharma bland ingefäran i de ekologiska odlingarna.

Nu jobbar Naturskyddsföreningens samarbetsorganisation CUTS med att hjälpa konsumenter och producenter att finna varandra på den lokala marknaden i nordvästra Indien. Jordbrukarna behöver också hjälp av myndigheterna med att ställa om till ekologisk odling och ta del av forskarnas kunnande.

Träd skuggar odlingarna med spenat, senap och ingefära på Omparkash Pareeks gård i Rajasthan i nordvästra Indien. Doften av fuktig jord stiger upp ur marken mellan grödorna.

En grupp lokala jordbrukare har samlats kring komposteringsanläggningen. Några av dem har odlat ekologiskt i flera år. Andra är nybörjare. Gården fungerar som demonstrationsodling och inspiration för jordbrukare som vill gå över till ekologisk odling.

– Vi märker att jorden med kompost i de ekologiska odlingarna behåller fukten bättre. Vår egen hälsa har också förbättrats, säger jordbrukaren Kailash Sharma och får medhåll av Pareek.

Solceller har installerats mitt i odlingarna för att ge energin till bevattningsanläggningen. Rajasthan har ständiga problem med grundvattnet och vatten är en bristvara.

Samarbetar med forskare

Forskare vid Lantbruksuniversitetet i Jobner vittnar om allt svårare väderleksförhållanden, med extrema temperaturväxlingar, torka och häftiga regn som förstör jordens viktiga ytskikt. Rajasthan brottas med de lokala effekterna av globala klimatförändringar.

– Vårt arbete för att utveckla ekologisk odling är en del av vårt nationella uppdrag för ett hållbart jordbruk. Effektivare användning av vatten, förbättrade jordegenskaper och en mångfald av grödor ingår i våra mål, och ekologisk odling är en viktig metod för att nå dit, berättar forskningschefen Dr K Ram Krishna.

Universitetet samarbetar med organisationen CUTS dels inom projektet ProOrganic och dels inom Naturskyddsföreningens globala initiativ Green Action Week.

Bättre hälsa med eko

Dr K Ram Krishna förklarar att det är hälsoargumenten som inspirerar jordbrukarna att ställa om till ekoodling. De får oftast lika mycket betalt vare sig produkterna är ekologiska eller inte. Ändå lägger de gärna om till ekoodling när de ser de positiva effekterna på den egna hälsan. Även de jordbrukare som använder kemikalier och bekämpningsmedel när de odlar till försäljning, odlar oftast utan kemiska bekämpningsmedel till sin egen konsumtion.

Ett problem är de höga kostnader som övergången till eko för med sig. Skördarna brukar sjunka i början av en omställningsperiod för att därefter öka när mikrolivet i jorden har anpassat sig till organiskt gödsel. Jordbrukarna vill ha bidrag som täcker omställningen, som kan ta upp till fem år. I dagsläget får de själva stå för kostnaderna.

Myndigheterna intresserade

Både forskarna och CUTS upplever en allt större öppenhet från Rajasthans statliga lantbruksmyndighet som ska se till att hållbart jordbruk genomförs i praktiken.

– Det är roligt att vi lyckats intressera myndigheterna. De vill att vi på CUTS informerar om fördelarna med att odla ekologiskt. Deras egna resurser är mycket begränsade. De vill också att vi hjälper bönderna med certifieringsprocesserna, men i nuläget har vi inte resurser till det, säger George Cheriyan som är chef på CUTS.

Trots det tycker George att myndigheterna borde ta tydligare ställning för ekologisk odling, genom att slopa ekonomiskt stöd till kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. I stället borde myndigheterna stödja ekologisk odling, speciellt under de första åren när jordbrukaren ställer om.

Många vill handla eko – om de kan

Konsumenterna i Rajasthan vill ha mer ekoodling. Så många som 93 % av konsumenterna vill köpa ekologiska produkter, enligt en studie som CUTS gjort. Trots det är det svårt för bönderna att sälja ekologiska produkter i städerna.

– Konsumenterna kan inte vara säkra på om varorna är ekologiska eller inte. Den nationella certifieringsprocessen är krånglig och dyr. Få jordbrukare har råd att certifiera sina ekologiska produkter. Alltfler efterfrågar enklare metoder för att intyga att odlingarna är ekologiska, berättar George.

CUTS jobbar därför på bred front med information och inspiration till konsumenter och producenter, myndigheter och forskare i ett ständigt nätverkande för ekologisk odling. Att jobba på många fronter är CUTS strategi för att nå verklig förändring.

Taggar

Klimat & miljö
Annons