av Läkare Utan Gränser

Ebolaepidemin äntligen över – nu måste omvärlden lära sin läxa

Liberia var ett av de länder som drabbades värst i det största ebolautbrott som någonsin inträffat. Foto: John Moore/Getty images
nyhet

Inga nya ebolafall har upptäcks i Liberia på 42 dagar. Det betyder att ebolautbrottet i Västafrika officiellt är över. Läkare Utan Gränser uppmanar globala hälsoaktörer att förbereda sig bättre inför liknande utbrott i framtiden.

Vi fortsätter stötta de utsatta ebolaöverlevarna i Liberia, Sierra Leone och Guinea.

– Idag är en lättnadens dag när vi kan konstatera att utbrottet äntligen är över, säger Joanne Liu, Läkare Utan Gränsers internationella ordförande.

– Vi måste alla lära oss av utbrottet för att förbättra våra insatser i framtida epidemier och mot andra försummade sjukdomar. Det var inte bristen på internationella medel som begränsade insatserna under ebolaepidemin i Västafrika, det var den bristande politiska viljan att snabbt sända hjälp till de drabbade länderna. Patienters och lokalsamhällens behov, inte politiska intressen, måste sättas i främsta rummet, säger Liu.

Ingen effektiv behandling

– Den förödande epidemin slog till nästan 40 år efter att ebola upptäcktes 1976. Trots det och att man gjort medicinska tester finns ingen effektiv behandling mot sjukdomen. Ett nytt vaccin har tagits fram och det måste nu göras tillgängligt, säger Brice de le Vingne, operativ chef för Läkare Utan Gränser.

Läkare Utan Gränser startade insatser i de värst drabbade länderna ­– Guinea, Liberia och Sierra Leone – i början av utbrottet. Vi öppnade ebolacenter för att ta hand om sjuka, gav psykosocialt stöd samt utförde hälsovårdsupplysning, epidemiologisk övervakning och kontaktspårning.

När utbrottet var som värst hade vi närmare 4 000 lokalt anställda som tillsammans med över 325 internationellt anställda bekämpade epidemin i de tre länderna. Vi tog in totalt 10 376 patienter i våra ebolacenter, av dem 5 226 bekräftade ebolafall. Den sammanlagda kostnaden för våra insatser uppgår till 96 miljoner euro (cirka 880 miljoner kronor).

– Vi hyllar alla som oförtröttligt arbetade för att stoppa denna förödande epidemi som saknar motstycke. Vi bör också minnas de många hälsoarbetare som gav sina liv i kampen mot ebola, säger Brice de le Vingne.

Fortsatt vaksamhet krävs

Eftersom ebola är en så oberäknelig sjukdom är det viktigt med ett välfungerande övervakningssystem i regionen och kapacitet att göra snabba insatser om nya fall dyker upp.

Ebolaöverlevare är särskilt utsatta. De har fortsatta hälsoproblem som ledvärk, kronisk trötthet samt hörsel- och synproblem. Dessutom utsätts de för stigmatisering i sina samhällen och behöver vård som är anpassad till deras behov. Läkare Utan Gränser har investerat i kliniker för ebolaöverlevare i Liberia, Sierra Leone och Guinea där organisationen ger medicinsk och psykosocial vård samt motarbetar stigmatisering.

Ensamt arbete i början

– Under hela epidemin har jag sett hur samhällen slitits itu, säger Hilde de Clerck, epidemiolog som arbetat i de tre drabbade länderna.

– I början var de globala hälsoaktörerna paralyserade av skräck. Det var en fruktansvärd upplevelse att arbeta ensamma och hela tiden vara steget efter epidemin. Men det var också oerhört stärkande att se hur extremt dedikerade den lokalt anställda personalen var. Som tur var inledde andra internationella aktörer insatser till slut. Inför nästa utbrott bör världen stå redo att sätta in insatser mycket snabbare och mer effektivt, fortsätter de Clerck.

Taggar

Hälsa
Annons