”Det kändes som en chans jag bara inte kunde missa”

Karin Myrdal gör just nu praktik Folke Bernadotteakademin (FBA), i intervjun berättar hon hur det är att jobba med globala utmaningar, vad hon har lärt sig på FBA, och delar sina bästa tips för dig som ska ge dig ut på din första praktik. Foto: Privat.

Karin Myrdal gör just nu praktik Folke Bernadotteakademin (FBA), där hon får följa utvecklingen av myndighetens verksamhet inom hybrida hot och lära sig mer om demokratistärkande processer i östeuropeiska partnerländer. Här berättar hon om hur det är att jobba med globala utmaningar, vad hon har lärt sig på FBA, och delar sina bästa tips för dig som ska ge dig ut på din första praktik.

Varför valde du att göra praktik?

”Jag gjorde praktik under kandidat också och tyckte det var väldigt lärorikt. Man får verkligen en chans att testa det man lärt sig teoretiskt i praktiken i ett helt annan kontext.” Praktiken för henne har varit en möjlighet att se hur teoretiska kunskaper omsätts i verkligheten och få en inblick i hur hennes framtida arbetsliv kan se ut. ”För mig har det varit ett bra sätt att knyta kontakter och se en glimt av hur livet efter examen kan se ut. Jag tror många kan känna att om man inte pluggar till ett yrke som exempelvis läkare, kan det ibland vara lite otydligt vad man gör efter examen.”

Du sa att du får en glimt av ”andra sidan”. Hur ser den ut just nu?

”Väldigt positivt! Jag har fått en jättefin bild av myndigheten och människorna som jobbar här.” För Karin har det också varit lärorikt att höra om andras anställda väg till FBA. Hon poängterar även att det är en väldigt spännande plats att vara på just nu. ”FBA får sitt strategiska uppdrag från UD (Utrikesdepartementet) som sedan ska omvandlas till insatser. Det är väldigt spännande att som praktikant får följa den operationaliseringsprocessen.”

En vanlig uppfattning om myndigheter är att de kan vara lite "mossiga". Stämmer det?

”Haha ja, det hör man ju ofta Den bilden finns nog där, men jag skulle inte säga att det är särskilt representativt här. Det är snarare en ganska varierad blandning av människor.” Något Karin märkt av är snarare hur snabbfotad man är på FBA. ”Just nu sker även en omorganisering, vilket är spännande att följa takten i,” säger Karin, ”Så nej, inga "mossiga" personer här!”

Varför sökte du dig just till FBA?

Karin berättar att i början kände hon en viss hopplöshet inför att söka praktik, då hennes mastersprogram egentligen bara tillåter att man är praktik en halv termin. ”Jag trodde därför inte det skulle vara värt att söka de praktikplatser jag var mest intresserad av, för alla var på minst en termin. Men när jag såg denna position kände jag ändå att "jag måste testa". Det kändes som en chans jag bara inte kunde missa.” När hon sedan fick erbjudandet krävdes en del diskussioner med universitetet, för att hitta en lösning: ”Jag kunde göra en hel termins praktik, under förutsättning att jag läste in 15 högskolepoäng på sommaren. Jag hade lite tur, men också envishet!”

Foto: Privat.

Vad får du göra på din praktik just nu?

”Jag är placerad på enheten för demokrati och samhällsstyre inom avdelningen för konfliktförebyggande och fredsbyggande, men får även följa delar av Östeuropa-teamets arbete. Generellt handlar arbetet om att stödja fredsprocesser och bygga hållbara, fredliga samhällen. Det handlar mycket om ”governance” – hur man skapar långsiktiga strukturer som främjar fred och stabilitet.”

Vad ingår i dina dagliga uppgifter?

”Ingen dag är den andra lik, vilket jag älskar. I början var det mest att läsa på och förstå hur myndigheten är uppbyggd, vad FBA jobbar med och vilka tematiska områden det finns. Jag har också fått delta i många utbildningar och möten, där jag verkligen har fått en inblick i det dagliga arbetet.”

I hennes roll som praktikant får Karin dels stötta kollegor genom att exempelvis göra research, ta mötesanteckningar och planera en konferensdag.

Utöver det jobbar hon även på en presentation inom ramen för ett samarbete mellan UNDP och FBA. Presentationen baseras på en rapport med lärdomar om hur internationella aktörer kan förhålla sig till icke-statliga tjänsteleverantörer i bräckliga- och konfliktdrabbade områden.

Vad skulle du säga krävs för att få en praktikplats som din?

”FBA fokuserar på internationella frågor, så de brukar föredra studenter som läst statsvetenskap, freds- och utvecklingsstudier eller liknande ämnen.” Karin lyfter dock att studier inte är allt: ”Ett personligt intresse för globala frågor och att ha skrivit uppsatser inom området är också väldigt meriterande, eftersom det är klart fördelaktigt att ha koll på den politiska kontexten i olika regionerna man vill jobba med.” Karin poängterar att det inte krävs någon spetskompetens när man är praktikant – tanken är att man ska lära sig massor på plats också. ”Du blir en del av ett kompetent team som gärna delar med sig av sina kunskaper och kan visa dig i rätt riktning. Det viktiga är att vara öppen för nya kunskaper och att vilja utvecklas. Och underskatta inte dig själv! Ofta kan man mer än man tror när man väl står inför utmaningen.”

Du är där för att lära dig. Det är lätt att fastna med administrativa uppgifter som kanske inte gynnar dig i längden, så är det viktigt att också ta initiativ till uppgifter som gynnar din egen utveckling.

Du har ju gjort praktik två gånger. Har du något tips till den som ska ut på sin första praktik?

”Mitt första tips skulle vara att lita på dina egna kompetenser och kunskaper inför praktiken, men var inte rädd för att ställa frågor! Många uppskattar att du är nyfiken och vill förstå, och att fråga mycket visar att du är engagerad.”

En sak man ska akta sig för är fastna med administrativa uppgifter som egentligen inte ingår i ens uppdrag, ”Du är där för att lära dig. Det är lätt att fastna med administrativa uppgifter som kanske inte gynnar dig i längden, så är det viktigt att också ta initiativ till uppgifter som gynnar din egen utveckling.”

Sen till något som blivit essentiellt även för Karin, ”Nätverka! Sociala aktiviteter och att knyta kontakter kan vara minst lika värdefullt som det du lär dig i arbetet.”

Vad hoppas du praktiken kan leda till i framtiden?

”Just nu hoppas jag hitta något att bygga min masteruppsats på. I närtid hoppas jag kunna bygga vidare på de relationerna och kontakterna jag skapat och skapar här och nu. Sen hade det självklart varit jätteroligt om det leder till ett jobb efter min examen. Men just nu försöker jag ta vara på varje lärdom och upplevelse under tiden jag är här.”

Annons