Livsstil av Naturskyddsföreningen

14 sätt som du kan påverka haven!

Känner du dig maktlös? Det är du inte! Det finns massor av saker du kan göra för att inte bidra till exempelvis försurning eller ohållbart fiske. Här har vi samlat 14 tips.

Många av de val du gör i vardagen påverkar havet - från elavtal till middagsfisk. En insats du kan göra för havet är att fråga i butiken hur fisken är fångad!

Alltför hårt fiske och bottentrålning som förstör våra havsbottnar, räkodlingar som fördärvar kustmiljön, olje- och mineralutvinning till havs – det är lätt att känna sig maktlös inför allt som skadar våra hav. Men det finns faktiskt många saker som du som konsument kan göra för att påverka!

Här är några av alla saker du kan göra för att vara med och ta ansvar för att våra hav ska må bra:

Problemet: ohållbart fiske

Havets allra största utmaning är att vi fiskar för mycket. Idag beräknas 90 procent av världens fiskbestånd vara överfiskade eller maximalt fiskade. Mycket fiske görs dessutom med destruktiva metoder, som bottentrålning som förstör stora delar av havsbotten. Oreglerat och illegalt fiske bidrar också till överfisket. 

Det här kan du göra åt det:

 • Om du vill äta vildfångad fisk, välj KRAV- eller MSC-märkt. Då kan du vara säker på att fisken kommer från ett livskraftigt fiskbestånd. Kika dessutom gärna i vår fisklista – där listar vi de bästa och sämsta valen.
 • Som konsument är det svårt att undvika bottentrålad fisk eftersom den inte märks ”bottentrålad” utan bara ”trålad”. Fråga därför gärna i butiken och resturangen efter fisk och skaldjur som fiskats med skonsamma metoder som bur, krok och nät.
 • Undvik alla odlade tropiska jätteräkor – oavsett om de är certifierade eller ej. Priset för räkodlingen i tropikerna är högt. Jätteräkor odlas i stora bassänger i tropikerna. För att göra plats för bassängerna skövlas livsviktig mangrove, vilket leder till att fiskar, skaldjur och andra djur som lever i mangroveskogen dör. Odlingarna påverkar även lokalbefolkningen som berövas försörjningsmöjligheter.

Problemet: klimatförändringar

Havet har en fantastisk förmåga att ta upp och neutralisera koldioxid från luften, och därmed bromsa klimatförändringarna. Men nu ökar koldioxidhalterna i atmosfären så snabbt att havens långsamma kretslopp inte längre hinner med. Skälet till det är utsläppen från vår förbränning av fossila bränslen.

Det här leder till att haven blir varmare, surare och att havsnivån stiger. Detta påverkar livet i haven. Till exempel drabbas världens korallrev av allt mer massblekningar, som är en konsekvens av varmare vatten. Djur och växter som behöver kalk till skal och skelett, som koraller, sjöstjärnor och skaldjur, får svårare att utvecklas och överleva när haven blir surare. Men det påverkar också oss människor genom att havsnivån stiger och extrema väderförhållanden blir allt vanligare. 

Det här kan du göra åt det:

 • Åk kollektivt, samåk, gå och cykla – på så vis minskar du dina koldioxidutsläpp.
 • Välj klimatsmart mat – frossa i grönt och välj eko.
 • Leta upp onödiga eltjuvar i ditt hem. Vanliga bovar är gamla frysboxar, elslingor, överflödig belysning och dragiga fönster. Behöver du köpa nytt hittar du de energisnålaste prylarna i Sverige på Toptensverige.se.
 • Använd en grenkontakt med strömbrytare så att du smidigt kan stänga av flera apparater samtidigt – då står de inte och drar el i smyg.
 • Välj el som är märkt med Bra Miljöval.

Problemet: plastföroreningar

Ungefär åtta miljoner ton plast hamnar varje år i våra hav. Hälften av plasten sjunker till botten. Det är ofta svårt för naturen att bryta ner plasten. Några av de största källorna till plastskräp i havet är förpackningar, fimpar, fiskeutrustning, gummipartiklar från däck, och mikroplaster som till exempel lossnar när vi tvättar syntetiska textilier, som kläder av fleece, akryl och polyester. Många mikroplaster rinner genom reningsverken och ut i haven, där de äts upp av djur som tror att de är mat.

Det här kan du göra åt det:

 • Plocka upp efter dig! Majoriteten av skräpet i haven har slängts på land.
 • Återvinn plastförpackningar! Att göra nya plastgrejer av gammal plast är både klimatsmart och kan minska skräpet i våra hav.
 • Tvätta lagom ofta! Istället för att tvätta kan du ibland vädra kläderna och ta bort enstaka fläckar med våt trasa. Fyll tvättmaskinen ordentligt och skippa sköljmedlet så lossnar färre mikroplaster.
 • Köp begagnade kläder! De fyra första tvättarna av ett nytt plagg är värst när det gäller mikroplaster som lossnar. Därför är det mycket bättre att köpa begagnade kläder än nya.
 • Skippa mikroplasten i badrummet! Tandkräm, hudvårdsprodukter och smink är exempel på hygienprodukter som kan innehålla mikroplast.  Välj produkter som är märkta med Bra miljöval, Svanen, EU Ecolabel, Cosmos organic eller Nature, så slipper du mikroplasterna. Läs mer och se hur du kan hjälpa till att få tillverkare att sluta med mikroplasterna
 • Byt ut slitna tampar på båten! Mikroplast lossnar från slitna tampar. Satsa gärna på tampar av hampa eller bomull, och återvinn de gamla tamparna.

Fler saker som du kan göra:

 • Återvinn och lämna in gamla läkemedel på ditt apotek. Läs mer om varför det är viktigt.
 • Skippa giftig båtbottenfärg! Läs mer om hur du kan göra det: 6 sätt att slippa bottenmåla.
 • Bli medlem i Naturskyddsföreningen! Vi jobbar varje dag med att skydda haven, bland annat genom att återplantera mangrove, se till att fler och bättre marina skyddade områden bildas, jobba för att stoppa överfisket och främja skonsamma fiskemetoder, bekämpa klimatförändringar, och förse beslutsfattare med information så att de ska kunna fatta bättre beslut. Tillsammans kan vi göra skillnad! 

Taggar

Klimat & miljö
Annons