14 sätt som du kan påverka haven
Känner du dig maktlös? Det är du inte! Det finns massor av saker du kan göra för att inte bidra till exempelvis försurning eller ohållbart fiske. Här har vi samlat 14 tips.
Denna webbplats använder kakor för att förbättra din vistelse. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår användning av kakor.
Hjälper till att utföra vissa funktioner som att dela innehållet på webbplatsen på sociala medieplattformar, samla in feedback och andra tredjepartsfunktioner.
Ger oss information om hur vår webbplats används, och gör att vi kan underhålla, driva och förbättra användarupplevelsen.
Används för att förstå och analysera webbplatsens prestanda, vilket bidrar till att ge besökarna en bättre användarupplevelse.
Känner du dig maktlös? Det är du inte! Det finns massor av saker du kan göra för att inte bidra till exempelvis försurning eller ohållbart fiske. Här har vi samlat 14 tips.
Många av de val du gör i vardagen påverkar havet – från elavtal till middagsfisk. En insats du kan göra för havet är att fråga i butiken hur fisken är fångad!
Alltför hårt fiske och bottentrålning som förstör våra havsbottnar, räkodlingar som fördärvar kustmiljön, olje- och mineralutvinning till havs – det är lätt att känna sig maktlös inför allt som skadar våra hav. Men det finns faktiskt många saker som du som konsument kan göra för att påverka!
Här är några av alla saker du kan göra för att vara med och ta ansvar för att våra hav ska må bra:
Havets allra största utmaning är att vi fiskar för mycket. Idag beräknas 90 procent av världens fiskbestånd vara överfiskade eller maximalt fiskade. Mycket fiske görs dessutom med destruktiva metoder, som bottentrålning som förstör stora delar av havsbotten. Oreglerat och illegalt fiske bidrar också till överfisket.
Havet har en fantastisk förmåga att ta upp och neutralisera koldioxid från luften, och därmed bromsa klimatförändringarna. Men nu ökar koldioxidhalterna i atmosfären så snabbt att havens långsamma kretslopp inte längre hinner med. Skälet till det är utsläppen från vår förbränning av fossila bränslen.
Det här leder till att haven blir varmare, surare och att havsnivån stiger. Detta påverkar livet i haven. Till exempel drabbas världens korallrev av allt mer massblekningar, som är en konsekvens av varmare vatten. Djur och växter som behöver kalk till skal och skelett, som koraller, sjöstjärnor och skaldjur, får svårare att utvecklas och överleva när haven blir surare. Men det påverkar också oss människor genom att havsnivån stiger och extrema väderförhållanden blir allt vanligare.
Ungefär åtta miljoner ton plast hamnar varje år i våra hav. Hälften av plasten sjunker till botten. Det är ofta svårt för naturen att bryta ner plasten. Några av de största källorna till plastskräp i havet är förpackningar, fimpar, fiskeutrustning, gummipartiklar från däck, och mikroplaster som till exempel lossnar när vi tvättar syntetiska textilier, som kläder av fleece, akryl och polyester. Många mikroplaster rinner genom reningsverken och ut i haven, där de äts upp av djur som tror att de är mat.