Jobba av Kristna Fredsrörelsen

”Det här har varit lite av ett drömjobb”

Josefine Sjöberg är en av veteranerna på Kristna Fredsrörelsens kontor i Mexiko. Hon har varit här i över två år. Julius Copcutt är en återvändande fredsobservatör. Efter ett år i Guatemala tog han en paus innan han vände tillbaka. Denna gång till Mexiko. Men nu är det dags för nya äventyr. I början av juni åker de hem till Sverige.

Hur känns det att ni ska sluta?

Josefine: Det känns kluvet att jag ska sluta. Det känns bra och kul att komma hem, men å andra sidan känner jag mig hemma här med. Det har varit ett väldigt givande arbete och det känns kul att ha varit en del av det. Det är så mycket mer än ett jobb.

Julius: Det känns kluvet för mig med. Kul att komma hem och testa något nytt men på samma gång tråkigt att lämna något som, precis som Josefine sa, är mycket mer än ett jobb. Jag är väldigt nöjd med vad vi åstadkommit, även om jag bara har varit här i ett år. Jag tycker att alla har bidragit till att utveckla projektet.
Det känns som att mycket har fallit på plats under det senaste året, att vi kunnat utveckla arbetet och jobba lite mer utåtriktat.

Josefine: Ja, när jag kom hit för två år sedan var projektet fortfarande väldigt ungt och mycket handlade om intern organisering, att fastställa rutiner och så vidare.

Vad ska ni göra när ni kommer hem?

Josefine: När jag kommer hem ska jag ha sommarlov och umgås med mina nära och kära och sedan i höst ska jag studera en internationell master i Lund som heter International Development and Management.

Julius: Min plan är att, först och främst, återförenas med vänner och familj. Sedan att fortsätta arbeta i organisationer som speglar mitt politiska intresse för Latinamerika. Det här har varit lite av ett drömjobb faktiskt. Det har varit ett privilegium att få komma så nära de samhällsförändrande krafterna här i Chiapas.

Josefine: Ja, jag tror att sociala rörelser är en viktig kraft för att åstadkomma positiva förändringar i samhället. Och jag tycker om och tror på metoden Kristna Fredsrörelsen använder. Det handlar inte om att komma med svar eller ekonomiskt stöd utan istället att stötta lokala alternativ och lösningar.

Julius: Jag gillar att vi kan fungera som ett verktyg åt våra medföljda för att skapa trygghet åt dem i sitt arbete för mänskliga rättigheter.

Vad kommer ni att sakna?

Josefine: Jag kommer att sakna min mexikanska släkt som jag fått här, mina kollegor och att jobba i ett team där alla drar åt samma håll. Och de personliga relationer man fått med våra medföljda.

Julius: Jag med, det är otroligt lärorikt att få arbeta så nära de personer och organisationer vi medföljer. Jag kommer även att sakna grönsakshandlaren på hörnet och mina huskamrater.

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons