nyhet av Afrikagrupperna

”Det handlar om smutsig industri som drabbar fattiga människor”

Phila Ndimande med Sanna Ström

Afrikagruppernas partnerorganisation groundWork avslutade nyligen sin årliga skola i miljörättvisa. Sanna Ström, aktivist från Göteborgs lokalgrupp, antog utmaningen att åka till Sydafrika för att lära sig fokusera mer på miljöfrågor.

- Jag uppskattade det interaktiva lärandet som lite liknar den svenska folkhögskolan. Vi fick många konkreta exempel på hur miljö och social rättvisa hänger ihop. Miljö handlar ju om energi och människors hälsa. Alltså, bortom isbjörnsfrågan och ”rädda valarna” handlar det om smutsig industri som drabbar fattiga, marginaliserade människor. Frågor som jag intresserat mig för och jobbat med sedan innan är ju faktiskt också miljöfrågor, det var lite av en aha-upplevelse.

Skolan är tänkt att bygga starka aktivister som kan driva effektiva och trovärdiga kampanjer om miljörättvisa. Deltagarna fick ta del av metoder som omvärldsanalys och maktanalys samt lära sig mer om hur miljöfrågor relaterar till t.ex. vatten, luftföroreningar och gruvindustrin. Efter skolans slut ska samtliga deltagare föra sina kunskaper vidare genom att bedriva projekt relaterade till miljörättvisa. Organisationen Livaningo i Moçambique planerar till exempel att utbilda unga klimatambassadörer, medan andra ska fokusera på ekologiskt jordbruk eller workshops om genus och miljö. Sanna själv har spånat kring gerillaodling.

Deltagarna i groundwork’s skola i miljörättvisa.

Sanna upplever att skolan gjort stort intryck på samtliga deltagare och minns särskilt en kommentar efter en workshop om genus.

- Du måste vara en aktivist i alla kamper. En kamp kan inte prioriteras över en annan. Så först och främst måste du vara aktivist. Men, innan dess måste du vara människa.

Anna Stevenson
Praktikant, Afrikagrupperna Johannesburg

Taggar

Klimat & miljö Utbildning