
”Som fredsobservatör handlar mitt uppdrag om att öka handlingsutrymmet för människorättsförsvarare, så att de helt enkelt ska kunna göra sitt jobb.”
Rollen som fredsobservatör innebär att genom fysisk närvaro minska riskerna för dem som kämpar för rättvisa. Det kan handla om att vara med under möten, manifestationer eller resor i områden där hotbilden är som störst men också om att föra samtal med myndigheter, rapportera om övergrepp och skapa internationell synlighet.
Jorunn arbetar på SweFOR:s (Kristna Fredsrörelsens) lokalkontor i Villavicencio och medföljer organisationer och människorättsförsvarare i stora delar av östra Colombia, en region som präglas av statlig frånvaro, väpnad konflikt och starka ekonomiska intressen.
Så ser en ”vanlig” dag ut för en fredsobservatör
”Det finns inga typiska dagar i uppdraget, säger Jorunn.” Ena dagen innebär en heldagsresa med båt genom tät djungel för att delta i ett möte i ett urfolksterritorium. Nästa dag kan hon närvara vid en manifestation till minne av sexuellt våld i konflikten och dagen därpå sitta i ett formellt samtal med den colombianska militären. Däremellan fylls tiden med riskanalyser, rapportskrivande och kommunikationsarbete.
Att stå vid sidan men ändå göra skillnad
Det meningsfulla i arbetet handlar mycket om att få bidra till något större utan att själv stå i centrum. Att genom sitt internationella perspektiv skapa ett visst skydd för dem som annars riskerar sina liv. Men det innebär också svårigheter:
”Vår roll bygger på att vi använder de privilegier vi har – som internationella och som utländska medborgare. I en verklighet där människor riskerar sina liv, kan de här privilegierna också kännas väldigt obekväma.”

Ett kollektivt engagemang som inspirerar
Efter avslutat uppdrag kommer mycket att finnas kvar – framför allt inspirationen från de människor som varje dag fortsätter sitt arbete för fred, trots hot om våld. I Colombia präglas det politiska engagemanget av ett starkt kollektivt fokus, något som Jorunn ser som en viktig lärdom att ta med sig hem.
Vad krävs för att lyckas med uppdraget?
Med en bakgrund som agronom och erfarenhet från miljöorganisationer som Jordens Vänner var steget till att bli fredsobservatör inte självklart – men desto mer värdefullt. Kunskaper om landsbygd och jordbruk har visat sig oväntat användbara i ett uppdrag där många av de medföljda organisationerna består av småbrukare och miljöförsvarare.
”Jag tror jättemycket på en blandning av bakgrunder – det är väldigt tydligt att vi kompletterar varandra i kunskaper och perspektiv.”
Vill du också bli fredsobservatör?
”För den som är intresserad av att söka rollen är det viktigaste att ha en stark inre motivation”, menar Jorunn. Det krävs en vilja att bo tillsammans med andra, att hantera nya och ibland obekväma situationer och att vara beredd att använda sina egna privilegier för att stötta människors arbete.
Ett sista råd från Jorunn:
”Läs på om konflikten i Colombia – gärna ur kritiska, antikoloniala och intersektionella perspektiv. Det är en komplex verklighet som kräver tid att börja förstå.”
Vill du bli fredsobservatör?
Just nu söker Kristna Fredsrörelsen fredsobservatörer i Guatemala och Colombia.