Det finns massor av exempel på när idrottsföreningar och Röda Korset jobbar ihop. Genom ett nära samarbete oss emellan blir det lättare att göra skillnad.
Förra veckan lyssnade jag på idrotts-, social- och folkhälsoministern Gabriel Wikström på Riksförbundets konferens ”Svensk idrott – fantastisk på integration”. Han pratade varmt om idrottens betydelse som samhällsaktör och kallade det en lågtröskelverksamhet som det är lätt att komma in i.
Idrottens språk är ofta globalt. Därför kan idrotten spela en nyckelroll för många nyanlända i kontakten och etableringen i svenska samhället. På samma konferens lyftes flera gånger vikten av samverkan inom hela folkrörelsen. En hand sträcktes ut till de humanitära organisationerna.
Askim IKs resa från idé till handling
Det finns idag massor med exempel där idrottsföreningar och Röda Korset jobbar ihop. För att prata fotbollstermer ser jag detta som ett typiskt ”press/understöd”. D.v.s. att tillsammans sätta press på bollinnehavaren. En spelare springer mot bollinnehavaren och en spelare täcker upp bakom som stöd. Den som ger understöd ska ligga så pass nära så att den kan gå på om bollinnehavaren passerar förste spelare. Ett oerhört viktigt lagarbete över hela fotbollsplanen, men även i denna aktuella samhällsfråga.
Vi står för trygghet och kunskap och bidrar till en känsla av att det är hög tid att agera.
Låt mig exemplifiera genom att kort berätta om Askim IK. I november träffade jag på Karin, styrelseledamot i fotbollsföreningen Askim IK i Göteborg. Hon berättade för mig att hon en tid funderat mycket på hur man som individ och idrottsklubb skulle kunna bidra nu när det kommer så många nyanlända barn till Sverige.
Hon kände en osäkerhet kring hur:et men viljan fanns där. Jag peppade henne till att bjuda in till ett medlemsmöte där de kunde lyfta denna fråga. För att se vilket intresse, kunskaper och kontakter som redan fanns i klubben. Och för att tillsammans spåna framåt och skapa en gemensam bas för föreningens arbete.
På medlemsmötet kom visserligen inte så många men idéerna var desto fler. En förälder, en styrelseledamot, två unga spelare som själva kom till Sverige för ett par år sedan, en spelare i damlaget samt Karin och jag fyllde snabbt en whiteboard med massa aktiviteter. Vad sägs till exempel om en Välkommen-cup som planeras och genomförs av ungdomslagen. Julklappsidén där medlemmar kan skänka skobidrag till nyanlända. Spelare som är faddrar eller att rekrytera frivilliga klubbhusvärdar med grymma språkkompetenser.
På ett grymt sätt har föreningen spridit engagemanget på flera nivåer i klubben
Snabbt därefter började engagerade spelare i ungdomslagen planera för Välkommen-cup. Cupen genomfördes på ett fantastiskt sätt den 5 januari. Se SVTs reportage om eventet.
Möten på fotbollsplanen
Efter Välkommen-cup har engagemanget spridit sig i Askim IK. Sedan ett par veckor tillbaka har de verksamheten ”öppen spelplan” varje måndag. Då samlas spelsugna kids (spelare i ordinarie lag och nyanlända ungdomar) för att tillsammans göra något som de alla älskar – spela fotboll.
På ett grymt sätt har föreningen spridit engagemanget på flera nivåer i klubben: Ungdomslagen planerar och anordnar. Ensamkommande ungdomar som kom till Sverige för mellan 6 månader och 1,5 år sedan leder fotbollspassen. A-lagsspelare ställer upp som hjälptränare och föräldrar i föreningen stöttar. Styrelsen sprider information och söker finansiella medel.
Ett klassiskt press-understöd. Karin och de nyanlända ungdomarna har agerat press, föreningen och jag som rödakorsrepresentant har funnits med som understöd.
Snabb mobilisering
Askim IK är bara ett exempel, jag har många gånger känt att jag agerat stöttepelare under året som gick. Oroshärdar runt om i världen har lett till att alltfler människor söker sig till Sverige. Detta leder till ökade behov av aktiviteter. Men också förväntningar på vad vi som humanitär organisation och idrottsrörelse kan bidra med.
Jag har känt att Rödakorsrörelsen har förtroendet. Vi står för trygghet och kunskap och bidrar till en känsla av att det är hög tid att agera. Och många aktörer inom idrotten är snabba på agera. Många gånger har jag blivit imponerad över hur fort de mobiliserat under 2015. För att återigen prata fotbollsspråk så står idrotten på tå och är snabb på bollen. Genom ett nära samarbete oss emellan– ett klassiskt press/understöd – blir det lättare att göra skillnad.
Mer om Är du med-spelare?
Isabel Expósito
Projektledare ”Är du med-spelare? Socialt entreprenörskap inom idrottsrörelsen”