Désirée Hermann spår 2022

Livsstil

Désirée Hermann spår att 2022 blir året då vi skaffar oss hållbara rutiner för oss själva, jobbet och planeten. 

Désirée Hermann, @desireehermann, jobbar som diplomat på Sveriges ambassad i Mexico City. Hon har tidigare arbetat med utvecklingsprojekt på Madagaskar och i Colombia, och gjort praktik på svenska FN-representationen i New York. 

Désirée Hermann.

Vad var det bästa med 2021?

Jag tycker 2021 var ett lite rörigt år och svårt att vara konkret när det gäller bra saker. Våra samhällen har visserligen öppnat upp, men nya varianter sprids och vaccintillgången är fortfarande orättvis. Personligen var flytten till Mexiko det bästa.

En positiv nyhet som hänt här var en historisk dom där Mexikos högsta domstol avkriminaliserade abort. Domen fastslog att det strider mot konstitutionen att åtala och straffbelägga kvinnor som avbryter en graviditet under dess första fas. Det innebär inte en allmän legalisering, men är ändå ett stort steg framåt för kvinnorörelsen i Latinamerika och i ett land med sträng abortlagstiftning.

Vem var mest inspirerande på Instagram?

Haha, jag följer faktiskt inte så många personer på instagram som är relevanta i just den här kontexten. Jag gillar dock kontot @TNKVRT mycket, tycker plattformen stimulerar intressanta och viktiga samtal.

Vad lämnar vi bakom oss?

Jag tycker det är svårt att säga att vi lämnar saker bakom oss eftersom många kriser under året är långt ifrån lösta och sannolikt kommer upp igen. Men jag hoppas vi slipper få se den magnitud av förödelse som vi följde i Afghanistan, jag hoppas att Israel-Palestina inte blossar upp på samma sätt som i våras.

Min mammas ursprungsland Colombia går till val 2022 och jag hoppas att detta inte triggar igång den sociala oro som vi bevittnade i våras – att minska polariseringen, värna respekten för mänskliga rättigheter och att lämna bakom sig den långsamma implementeringen av fredsavtalet från 2016.

Vad ser du fram emot 2022?

Att komma in i mitt arbete på ambassaden och livet i Mexiko ännu mer. Hösten har verkligen varit en övergångsperiod med mycket fokus på anpassning. Jag hoppas att jag efter nyår får energi att verkligen ta in allt och maxa min upplevelse samt bygga ett liv här. Jag ser fram emot att hitta nya sätt att främja demokrati, mänskliga rättigheter, rättsstatens principer och kvinnors rättigheter här.

Vad blir nästa stora snackis inom utrikespolitiken?

Jag vet inte riktigt om jag funderar i termer av ”snackisar”, men om jag ska tänka kring ”prioriteringar” så kommer stora delar av utrikesförvaltningen vara fokuserade på att förbereda Sveriges EU-ordförandeskap 2023.

Sedan tror jag många utrikespolitiska frågor kommer komma upp i samband med att Sverige går till val 2022. Det ska bli intressant att se hur de olika partierna väljer att lyfta fram frågorna. Klimatet är alltid en sådan, men sedan märker jag att det finns en större spridning i åsikter bland partierna idag vad gäller saker som har varit standard rätt länge, tex. 1%-målet.

Det ska bli intressant att se hur utfallet av valet också påverkar oss som arbetar i en politiskt styrd organisation, vilka prioriteringar som förblir och vilka som eventuellt förändras.

Vilket nyårslöfte borde alla ha inför 2022?

Jag tror kanske inte helt på nyårslöften som är så strikta, då blir de svåra att hålla. Jag brukar tänka kanske mer i termer av ”mål” eller ”ambition”.

Inför 2022 tycker jag att vi alla ska ha en ambition om hållbara rutiner – för oss själva, jobbet, familj och planeten. Det handlar om de små sakerna i vardagen som du KAN hålla, inte orealistiska löften.

Under 2021 har jag har tex. lyckats komma igång med att meditera, äta mindre kött, mest handla second hand, lyckades fortsätta vara noga med träning i stressiga perioder och lärde mig att säga nej när det blev för mycket på jobbet.

Så jag tänker att vi alla väljer ut 1-3 saker som är individuella och försöker få till en rutin som vi håller året ut – då är vi nog på god väg.

Taggar

Klimat & miljö
Annons