I flera delar av världen är demokratiska värden och mänskliga rättigheter på tillbakagång - populism och auktoritarism sprider ut sig, lagar stiftas eller missbrukas för att begränsa yttrandefrihet och människorättsarbete, och minoritetsgrupper förtrycks. Trots denna utveckling finns människor som arbetar varje dag, ofta med den egna friheten som insats, för att försvara demokratins grundpelare.
I 2018 års rapport från organisationen Freedom House, som arbetar globalt för demokrati och politisk frihet, går det att läsa att förra året innebar en djupare kris för demokratin än på flera årtionden. Dess grundpelare - som minoritetsrättigheter, rätten till fria och rättvisa val, tryckfrihet och rättssäkerhet – beskrivs som ”under attack”. Rapporten har titeln Freedom in the World 2018: Democracy in Crisis - vilket är talande i sig - och slutsatsen är tydlig: demokratin står på spel på riktigt, och på många håll går utvecklingen åt fel håll vad gäller mänskliga fri- och rättigheter.
“Idag är det demokratin som står tilltygad och försvagad. För tolfte året i rad, enligt Freedom in the World, är länderna som har sett demokratiska bakslag fler än de där man har kunnat registrera framsteg. Stater som för tio år sedan såg ut som lovande framgångssagor – som Turkiet och Ungern – glider in i auktoritära styren.” Michael J. Abramowitz, ordförande Freedom House
Det är lätt att skrämmas av tanken på att grundläggande värden som tryck- och yttrandefrihet, minoritetsrättigheter och rättsäkerhet tycks vara på nedgång i stora delar av världen. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det finns starka människor, organisationer och nätverk som varje dag kämpar under de allra svåraste förhållanden för att fortsätta försvara dessa värden. På lördag infaller den Internationella Demokratidagen. Vi vill därför passa på att uppmärksamma några av alla de som arbetar outtröttligt för en demokratisk värld där mänskliga fri- och rättigheter respekteras.
De försvarar demokratin när det behövs som mest
CIVICUS
CIVICUS är en global sammanslutning av över 4000 civilsamhällesorganisationer och aktivister som arbetar mot tre mål: att försvara demokrati och medborgerliga friheter, att stärka människors förmågor att organisera och mobilisera sig och att möjliggöra ett mer effektivt, innovativt civilsamhälle. På CIVICUS hemsida kan du läsa rapporter, hänga med i nyhetsrapporteringen kring demokrati- och människorättsförsvarare runtom i världen och genom en interaktiv karta få koll på civilsamhällets utrymme i olika länder.
Ales Bialiatski och Viasna
Ales Bialiatski har i över 30 år bedrivit kampanjer för demokrati och mänskliga rättigheter i Belarus. 1996 grundade han människorättscentret Viasna, som arbetar för demokrati genom att till exempel granska de val som hålls i Belarus utifrån huruvida de uppfyller internationella standards för fria och rättvisa val, sprida information och erbjuda juridiskt stöd till människorättsförsvarare. Centret har hjälpt tusentals personer som anklagats för brott då de har försvarat grundläggande demokratiska värden.
Mellan 2011 och 2014 satt Ales Bialiatski fängslad, anklagad för skattefusk. Amnesty International menade att fallet istället rörde sig om en samvetsfånge som fängslats endast på grund av sina handlingar för att försvara de mänskliga rättigheterna.
2014 tilldelades han priset Civil Rights Defender of the Year Award för sitt arbete.
Amnesty International
Amnesty International arbetar globalt för mänskliga rättigheter genom att påverka makthavare, dokumentera och utreda människorättsbrott och möjliggöra för alla att höja sina röster genom de aktioner som finns att skriva under.
”När tystnaden sprider sig mer och mer – när människorättsförsvarare mördas och förföljs – behöver vi använda det viktigaste vi har: vår röst.” Amnesty International
Just nu kan du till exempel skriva under upprop för att journalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo i Myanmar, som dömts till sju års fängelse för att ha granskat militärens övergrepp mot minoritetsgruppen rohingyer, ska friges, och för att försvinnandet av den zimbabwiske journalisten och demokratiaktivisten Itai Dzamara ska utredas.
Maria Ressa och Rappler
Maria Ressa är en filippinsk journalist och VD för nyhetssidan Rappler. I år tog hon emot priset Golden Pen of Freedom av World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA) för sitt arbete med att, under hårda förhållanden och ett alltmer auktoritärt styre, fortsätta kampen för demokrati och tryckfrihet. Sedan Rodrigo Duterte valdes till president 2016 har både Rappler och Maria Ressa personligen utsatts för smutskastnings- och hatkampanjer online. Istället för att tystas av hoten har Ressa blivit en talesperson mot nättrakasserier och för journalistik som ett verktyg för att främja demokrati.
I år arrangerade Maria Ressa och Rappler forumet #MoveCDO, som samlade 300 studenter och journalister, för att diskutera hur tryckfriheten i Filippinerna ska kunna försvaras och desinformation motverkas.
Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders jobbar för demokrati i Sverige och flera andra länder genom att granska och påverka makthavare, bedriva opinionsarbete och ge juridiskt stöd och utbildning till lokala människorättsaktörer. I Sverige har organisationen bland annat sett till att de 4700 personer som funnits i Skånepolisens romregister har kunnat få upprättelse och söka skadestånd, medverkat till att en nazistdemonstration i Göteborg har kortats och stått upp för samernas rättigheter i samband med FN:s rasdiskrimineringskommittés granskning av Sverige.
”Det är värt att komma ihåg att såväl Putin, Erdogan och Orban kom till makten genom demokratiska val – men väl där påbörjade de en stegvis nedmontering av de fria medierna, rättsstaten och till slut själva demokratin. Det är dock inte alla som lyckas göra en Putin och de som misslyckas gör det ofta tack vare ett starkt civilsamhälle som står upp för mänskliga rättigheter.” Civil Rights Defenders
Edmund Yakani och CEPO
I Sydsudan är människorättsförsvarare högst utsatta, och landets regim och rättssystem har beskrivits som några av de värsta vad gäller skydd av mänskliga rättigheter. Edmund Yakani och hans organisation Community Empowerment for Progress Organisation (CEPO) verkar alltså under extremt svåra förhållanden i sitt arbete för demokrati, rättssäkerhet och civilsamhällets inkludering i fredsförhandlingar. Trots stora utmaningar och risker står Edmund Yakani stadig i sin övertygelse om att mänskliga rättigheter fortsatt måste främjas i Sydsudan.
2017 tilldelades han Civil Rights Defender of the Year Award, och beskrev själv priset som ”en uppmaning om att fler insatser behövs för att skydda människorättförsvarare och deras familjer”.
Reportrar Utan Gränser
”Tystade medier sätter inte bara allas rätt till en fri och oberoende nyhetsförmedling ur spel, utan också demokratin. Om det inte var för yttrande- och tryckfrihet, hur skulle vi då någonsin kunna kämpa för kvinnors rättigheter? Hur skulle vi kunna exponera korrupta politiker? Hur skulle vi kunna bevaka att ingen blir dömd på falska grunder?” Reportrar Utan Gränser
Så skriver Reportrar Utan Gränser om sitt uppdrag, som innefattar att arbeta med opinionsbildning och information kring tryckfrihetsfrågor. Organisationen finns i 10 länder och har ett stort, globalt nätverk. På deras hemsida kan du bland annat ta en titt på Tryckfrihetskartan för att få koll på hur läget för fri journalistik ser ut i världen.
Human Rights Watch
Human Rights Watch är en global organisation bestående av över 400 människorättsexperter som ständigt rapporterar, informerar och sätter press på makthavare när det gäller människorättskränkningar. På hemsidan hittar du bland annat årliga rapporter om situationen för mänskliga rättigheter i över 90 länder.
Vad kan DU göra för att försvara demokratin?
- Många av de organisationer som har listats här går att bli medlem i eller ge ett bidrag till (och självklart finns det fler organisationer än dessa som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter runtom i världen, och som behöver din hjälp). Det är ett bra sätt att direkt stödja demokratiarbete, och som medlem får du uppdateringar om organisationens insatser.
- Du kan använda sociala medier och andra kanaler för att hjälpa till att sprida information om alla de som kämpar för demokratins grundpelare såsom tryckfrihet, yttrandefrihet, fria val och minoritetsrättigheter. Ju fler som uppmärksammar deras arbete, och vad de utstår för att kunna bedriva det, desto bättre!
- Skriv under upprop för att göra din röst hörd i frågor som rör demokrati- och människorättskränkningar. Visa att vi är många som fortfarande står upp för demokratins grundvärden.
- Var kreativ! Kanske hittar du ett alldeles eget sätt att engagera dig, i någon organisation eller som enskild aktivist? Alla former av demokratikämpar behövs, från konstnärer som kan hitta nya sätt att uppmärksamma viktiga frågor till jurister som kan stötta människorättsförsvarare, garantera rättssäkerhet och se till att lagar om till exempel yttrandefrihet följs. Kom ihåg att alla de organisationer och initiativ som listats ovan har startat och vuxit sig starka tack vare kreativa, modiga människor med olika kompetenser. Ta inspiration och följ i deras fotspår.