15 juli är Tornedalingarnas dag, en dag tillägnad en av Sveriges fem nationella minoriteter. Globalportalen vill självklart vara med och hylla språket meänkieli och tornedalingarnas bidrag till vårt samhälle.
Tornedalen är ett geografiskt område runt Torne älv och gränsen mellan Sverige och Finland. Tornedalingar är en av Sveriges fem nationella minoriteter.
2000 erkändes Meänkieli som nationellt minoritetsspråk. Det finns uppskattningsvis mellan 40 000–70 000 meänkielitalande personer i hela Sverige. Men gissningsvis är det ännu fler som identifierar sig som tornedalingar. I Sverige finns det sammanlagt nio kommuner som ingår i förvaltningsområdet för meänkieli. Där har de som önskar rätt till förskola och äldreomsorg på språket.
Firar tornedalingarnas kultur och historia
Tornedalingarnas dag firades officiellt första gången 2015 och finns nu i Svenska Akademiens kalender. Genom att fira Tornedalingarnas dag uppmärksammar vi en viktig del av Sveriges kulturella mångfald.
Met Nuoret är ett ungdomsförbund under Svenska Tornedalingars Riksförbund som bildades 2014. Globalportalen ställde några frågor till Karin Keisu som är ordförande.
Varför är tornedalingarnas dag viktig?
– Dagen synliggör vår minoritet och vårt värde. Det är en dag där vi firar vår kultur, historia och våra traditioner. Runt om i landet använder många denna dag för att sprida kunskap om vår minoritet och fira med oss, vilket är otroligt viktigt för att tornedalingar (som ibland kallas för Sveriges mest osynliga minoritet) ska stärkas och synas.
Hur kommer du fira eller uppmärksamma den här dagen?
– Jag kommer spendera dagen i Tornedalen med vänner och familj och förhoppningsvis se många Meän flaku vaja i flaggstängerna.
Kan du berätta lite om föreningen? Vad ni gör och vilka frågor ni driver?
– Met Nuoret är en partipolitiskt obunden organisation för unga som känner samhörighet med meänkieli och det ursprungliga språkområdets kultur och historia. Vi verkar för att stärka unga tornedalingars identitet, språkliga och kulturella utveckling och vara opinionsbildande, ett språkrör för barn och ungdomar i högre instanser. Vi kämpar för unga tornedalingars framtid, synlighet och rättigheter.