nyhet av

Dags att spola mansrollen

Pojkar och unga män behöver få konkreta exempel och bekräftelse på att det går att förändra synen på vad det innebär att vara man, säger Ann Svensén, generalsekreterare på IM.

Idag, på internationella mansdagen, måste vi prata om den skadliga mansrollen.

Det stereotypa mansidealet är destruktivt för män. En ”riktig man” ska klara sig själv, upprätthålla sin och andras ”heder”, aldrig visa sig svag, försörja och försvara familjen och ta risker med ett leende. Machokultur och patriarkala traditioner leder pojkar in i våldsspiraler och psykisk ohälsa.

I de flesta av världens länder är det fortfarande män som har makten. Alltför många konflikter, på individ och samhällsnivå, kan härledas till avsaknad av rättigheter för flickor och kvinnor. Även bland de fattigaste och mest utsatta männen finns makten i relation till flickor och kvinnor alltid närvarande.

Vi står vid ett vägskäl nu. De 17 mål som utgör den nya hållbarhetsagendan måste skapa bättre förutsättningar för de som är unga. Världens 1,8 miljarder unga är morgondagens ledare. Det är de som ska vägleda nästa generation efter 2030, då målen ska vara nådda.

Jämställdheten påverkar barnens framtid

36 procent av världens arbetslösa är unga, mellan 15-24 år. Utbildning, klass, kast, religion är i många delar av världen det som avgör hur framtiden för en pojke och flicka kommer att se ut. Avgörande är också maktrelationerna mellan kvinnor och män i samhället. Jämställdhet och kvinnors rättigheter är allt annat än en omedelbart och självklar del av demokratiska och mer ekonomiskt välmående länder.

Det finns synnerligen många skäl att uppmärksamma den internationella mansdagen. Världens män är viktiga för demokrati- och samhällsutveckling. Värt att tänka på denna dag är alla de pojkar som ska växa in i den mansroll som ska driva den globala utvecklingen framåt de kommande årtiondena. Med nutidsfacit i hand gynnas inte utveckling för vare sig individer eller länder av den rådande normen angående genus, jämställdhet och rättigheter.

Traditionella värderingar och strukturer som håller kvar män och kvinnor i könsroller som präglat världen under hundratals år riskerar att fortsatt reproducera destruktiva livsval för unga män.

I instabila miljöer saknar unga män trygga vuxna förebilder som kan kunskapsleda och stödja. Barn blir sociala vägledare för varandra och risken att hamna i kriminalitet och gängliv är stor. Pojkar och unga män är precis som flickor och unga kvinnor offer för de rådande värderingar och maskulinitetsnormer som vägleder unga in i vuxenlivet.

Väpnade gäng ett eskalerande problem

I El Salvador, där IM är verksamt är problemet med unga män i väpnade gäng ett eskalerande problem. Våldet och dödandet gör att El Salvador i dag tillsammans med Honduras och Guatemala toppar de länder med den högsta statistiken mord per dag till följd av gängvåld och pojkarna och männen i dessa gäng dör själva i mycket hög utsträckning till följd av det väpnade våldet.

Utbildning, jobb och en inkomst som kan försörja en och ens familj är förstås de mest avgörande faktorerna för samhällsstabilitet. Därför blir en av de största utmaningarna under de kommande åren att inkludera unga män, I Sverige och internationellt, i gemenskaper som lockar och drar mer än ”gatans gäng”, nazistgrupper eller flashback-hatare. Goda gemenskaper som kan bidra till de viktiga förutsättningar alla pojkar och män behöver för att kunna fullfölja utbildning och komma ut i arbetslivet.

Dags att spola mansrollen

Det pågår flera bra initiativ för detta i civilsamhället här i Sverige och i många delar av världen. I Sverige jobbar IM och andra nätverk och organisationer i civilsamhället med normkritisk och rättighetsbaserade verksamheter som genom mötesplatser bygger gemenskaper grundade i jämlika värderingar. IMs pristagare Siavosh Derakhtis engagemang och organisation är ett bra exempel på verksamheter riktade till unga män. Fryshuset var banbrytande genom Sharaf hjältar. Listan kan göras lång. Våra samarbetspartners och generellt i utvecklingssamarbetet inom civilsamhället bedrivs många starka initiativ för att forma demokratiska samhällen som bygger på mänskliga rättigheter. I Guatemala gör organisationen PAMI en stor insats för barn som tvingas ut i arbete. Deras filosofi bygger på en helhetssyn där också familjerna inkluderas och de rotproblem som ofta uppstår där till följd av fattigdom uppmärksammas. Organisationen är bara en av många exempel på viktiga strategier för att komma tillrätta med skadliga normer och traditioner.

Pojkar och unga män behöver få konkreta exempel och bekräftelse på att det går att förändra synen på vad det innebär att vara man. Det är faktiskt inte bara mansdagen idag, utan också den internationella toalettdagen. Därför passar det extra bra att just idag påminna sig om att föreställningar om att män inte får vara svaga hör hemma i avloppet!

Taggar

Jämställdhet
Annons