COP24: Det är vår framtid som ligger på förhandlingsbordet

nyhet

Klimat- och miljöfrågor är en av vår generations hjärtefrågor, säger Lotta Velin. Ungdomar brinner för jämlikhet och klimatfrågan är en jämlikhetsfråga. Det är de mest marginaliserade och svagaste grupperna i samhället som drabbas hårdast av klimatförändringarna.

Lotta Velin, 22 år från Båstad representerar den svenska ungdomsrörelsen under FN:s klimatförhandlingar COP24 den 3–14 december i Polen.

- Det är ett svårt jobb såklart, men jag ska göra mitt bästa. Det är vår framtid som ligger på förhandlingsbordet, men trots det så har barn och unga en begränsad möjlighet att påverka beslutsfattande inom klimatpolitiken. Under COP24 kommer jag rapportera hem vad som händer under klimatförändringarna och göra det mer tillgängligt för unga i Sverige att veta vad som pågår.

Vad är det som står på spel under COP24?

FN:s klimatpanel IPCC släppte ju en rapport tidigare under hösten som sa att vi måste höja våra ambitioner NU om vi ska ha någon chans att nå 1,5 grader – vilket är målet inom Parisavtalet. Om vi ställer om snabbt har vi en chans att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader – och det är dit vi måste sikta.

På COP24 ska det beslutas om en gemensam regelbok för Parisavtalet, som innebär att alla länder tolkar avtalet på samma sätt och gör det enklare att hålla varandra ansvariga när länder inte håller upp till det vi lovar.

Jag vet att Sverige som delegation kämpa hårt för ambitionshöjningar och jag är där för att se till att dom håller det dom har lovat.

Finns det några orosmoln kring klimatförhandlingarna?

En sak som oroar mig att en ambitionshöjning av klimatpolitiken inte är målet för alla. Det finns parter som har uppenbara intressekonflikter och det kan förhala förhandlingarna.

Där tror jag att Sverige och EU har en jätteviktig roll att spela som klimatledare. Dom måste verkligen ta på sig ledartröjan och visa att vi måste höja våra ambitioner. Det finns mycket att vinna och med en modigare klimatpolitik kan vi skapa mer hållbara samhällen för alla.

Dessutom har Sverige och EU historiskt sett har släppt ut väldigt mycket mer än andra länder. Det måste vi erkänna och ta på oss ansvaret att göra vår del.

Trots att mycket står på spel så ser jag med förhoppningar på COP24 och tror verkligen att vi kan komma till viktiga beslut som kan hjälpa oss åt rätt håll i klimatfrågan.

En modigare klimatpolitik kan skapa mer hållbara samhällen för alla

Vilken roll spelar ungdomsrörelsen för klimatfrågan?

Det är lätt att känna att känna sig nedslagen när man läser om klimatförhandlingarna. Ibland kan man känna att det här aldrig kommer gå, det händer ingenting, det går för långsamt.

Men det finns en enorm kraft för klimat, hållbarhet och miljö i ungdomsrörelsen. Det får mig att känna att det fortfarande är möjligt och det gör att jag orkar engagera mig i klimatfrågan.

Bland LSU:s medlemmar finns många fantastiska organisationer, som Fältbiologerna och PUSH Sverige - som skickar civilsamhällets största delegation till COP24 vilket är fantastiskt.

En annan imponerande grej är att Sáminuorra, den samiska ungdomsorganisationen, är involverade i en väldigt stor process i EU-domstolen där dom är med och stämmer EU för att få EU att höja sina klimatmål.

Det är många som är oroliga för klimatet och känner sig frustrerade. Vems ansvar är det att fixa klimatkrisen?

Om man läser i tidningarna kan man ofta se att man ska äta såhär, köpa mindre, flyga mindre - massa förslag på hur vi kan lösa klimatkrisen på en individnivå. Samtidigt finns det många som kritiserar systemet och menar att vi måste ändra hela det ekonomiska systemet och omorganisera våra samhällen på en systemnivå.

Jag tror inte att det är frågan om antingen eller. Tror vi behöver göra både och.

Som individer har vi ett tungt ansvar i hur vi påverkar planeten. Det finns många klimatkalkyler som hjälper en att räkna på hur man som individ påverkar. Det kan kännas som att det man själv gör inte spelar roll, men när man lägger ihop allt så blir det en väldigt stor klimatpåverkan. Så som individ tycker jag att man har ett ansvar att fundera över detta.

Orättvist och orimligt att lägga det tunga ansvaret i individens knä

MEN! Det är helt orättvist och orimligt att lägga det tunga ansvaret för att lösa klimatfrågan i individens knä. Vi måste såklart sätta tryck på politiker och beslutsfattare att Sverige som land ska vara ett föregångsland i klimatpolitiken.

Det måste vara enkelt, tillgängligt och möjligt för alla att vara del av ett hållbart samhälle. Som det är just nu är det ofta så att vi unga blir exkluderade från hållbara alternativen. Tex kan det kan vara 3 gånger dyrare att ta tåget än att flyga. Det ska inte vara en klassfråga att vara en hållbar medborgare.

Vad har du för tips till den som känner klimatdepp?

Om du känner dig nedslagen eller uppgiven är mitt absolut bästa tips att engagera sig och organisera dig! Tillsammans kan vi lyfta upp varandra och se att förändring är möjligt. Vi blir starkare tillsammans och har faktiskt möjlighet att påverka systemet och sätta ett starkt tryck på beslutfattare att skärpa klimatpolitiken.

Taggar

Klimat & miljö
Annons