När människor får möjlighet att påverka sina liv, då händer det saker. Jakob Sundmark reser till den fattiga egyptiska landsbygden och ser stoltheten hos vuxna som för första gången skriver sitt eget namn.
Vi åker ut från den massiva trafiken i Kairo och lämnar buller och smog bakom oss. Framför oss ligger motorvägen och ändlösa vidder av sand, sand och åter sand. Långt västerut, syns palmer som skvallrar om att där finns den livgivande Nilen, floden som har gett liv åt Egyptens befolkning i årtusenden.
Vi är på väg mot fyra byar i Övre Egypten: El Yasmin, Nosar, Ezbet Morcos och Bayad El Arab. Där ska vi besöka projekt som drivs av Svenska kyrkans partner Coptic Orthodox Church – Bishopric of Public, Ecumenical & Social Services (Bless). Bless arbetar oftast i byar med där majoriteten är kristna, men involverar alla byinvånare, oavsett religiös tillhörighet.
Svenska kyrkan har stöttat Bless arbete sedan mitten av 1990-talet. Samarbetet syftar till att stärka en demokratisk och fredlig utveckling av Egypten. Bless arbete med byutveckling pågår alltid i trettio byar samtidigt. Varje år avslutas arbetet i fem byar och fem nya tillkommer.
Bless arbetar bland annat med att ta fram utvecklingskommittéer – demokratiska organ på bynivå – där en blandad grupp av invånare arbetar med frågor som påverkar utveckling i byn. Det kan handla om att asfaltera vägen till byn, ge en form av mikrolån till människor som vill utveckla en affärsidé, starta eller utveckla förskoleverksamhet eller alfabetiseringskurser för vuxna. Bless genomför sin verksamhet med stor framgång och har gott renommé hos myndigheterna.
Vuxna lär sig skriva och läsa
Tillsammans med två medarbetare hos Bless besöker jag förskolor, skolor, ekonomiska projekt, alfabetiseringskurser samt utvecklingskommittéer. Under två dagar får vi möta människor som lyfter sig från okunnighet och fattigdom till kunskap och ekonomisk hållbarhet.
Det är fascinerande att möta vuxna som med stolthet kliver fram till whiteboard-tavlan för att visa att de kan skriva sitt namn. Det är svårt att fatta, men glädjen och stoltheten hos dem går inte att ta miste på.
Bless undervisningsmetodik är inspirerad av den brasilianske pedagogen Paolo Freire som menade att undervisning alltid är en politisk handling och som använde samtalet som metod för att ge utsatta möjlighet att själv komma till medvetenhet och erövra sin värld. I en alfabetiseringsklass får vi se prov på detta: Samtidigt som eleverna lär sig att läsa och skriva lyfter de sina problem och samtalar om hur de kan göra för att lösa dem. Jag lär mig mycket genom att lyssna och delta i samtalet och det vidgar mina perspektiv.
Jag åker hem från Egypten med mycket glädje. Det finns så många människor som gör så mycket gott. Vi behöver berätta mer om det.
Jakob Sundmark
programhandläggare för Mellanöstern