nyhet av Kristna Fredsrörelsen

Bräckligt avtal om vapenvila i Sydsudan

Representanter från det civila samhället, däribland ONAD, överlämnar ett uttalande till de stridande parterna i januari.
Efter månader av strider i Sydsudan, som lett till att över en miljon människor har drivits på flykt, undertecknades den 9 maj ett avtal om vapenvila mellan president Kiir och f.d. vicepresidenten Machar. Nu är det upp till bevis, säger Moses Monday John, från Kristna Fredsrörelsens samarbetsorganisation i Sydsudan.

Runt 10 000 människor har dödats i stridigheterna som började i december 2013. Över en miljon människor, ungefär en tiondel av befolkningen, har tvingats på flykt. Den vapenvila som nu undertecknats kom i elfte timmen, eftersom FN under lång tid har varnat för en svältkris om inte stridigheterna upphör, något som Kristna Fredsrörelsen skrev om i senaste numret av Fredsnytt.

Moses Monday John är generalsekreterare för ONAD, Kristna Fredsrörelsens samarbetsorganisation i landet. Organisationen har sedan stridigheterna började varit mycket aktiva för att ena det civila samhället och trycka på för fred.

– Fredsavtalet innebär en positiv utveckling och välkomnas av nästan alla aktörer i samhället, både lokala och internationella, säger Moses. Nu är det upp till de två ledarna att övertyga befolkningen att de menar allvar med avtalet.

Tidigare avtal om eldupphör har tidigare inte respekterats. De flesta sydsudaneser anser, enligt Moses, att konflikten är helt meningslös. Stridigheterna leder bara till att oskyldiga civila dör.

Ett stort problem, som gör det svårare att implementera fredsavtalet, är att de två ledarna inte har kontroll över alla väpnade styrkor.

Vad behövs för att skydda civila?

–  Skapa fristäder för civila där inte militär tillåts. Det internationella samfundet bör också fortsätta att sätta press på båda parter. Internflyktingar behöver humanitärt stöd – annars är jag rädd att många snart kommer dö av matbrist och sjukdomar.

Det viktigaste för att undvika en svältkatastrof, enligt Moses, är att ett permanent avtal om vapenstillestånd upprättas och att FN ökar sin fredsbevarande styrka.

Moses anser att sanktioner mot de som finansierar kriget är ett viktigt instrument. Han lyfter också vikten av att ansvariga för grymheter under striderna måste ställas inför rätta så småningom. Men först måste striderna upphöra.

– Vår (ONAD:s) erfarenhet är att rättvisa först kan komma när vi har fred.

Sanna Svensson
Kristna Fredsrörelsen

Taggar

Krig & fred
Annons