nyhet av Naturskyddsföreningen

Bolsonaro är en mardröm för miljön

Demonstrationer mot den högerextrema presidentkandidaten Bolsonaro har hållits över hela Brasilien.

Brasiliens presidentkandidat Jair Bolsonaro är inte bara auktoritärt sinnad, kvinnohatande och ett hot mot demokratin – han är också det värsta som kan hända för miljön.

UPPDATERING: Denna artikel skrevs innan valresultatet för det brasilianska presidentvalet hade offentliggjorts. Idag står det klart att Bolsonaro vinner valet med 55,2% av rösterna. BBC beskriver valutgången som "en tydlig högersväng för Latinamerikas största demokrati".

Högernationalisten Jair Bolsonaro är storfavorit när Brasilien går till den sista och avgörande valomgången. Han har ridit på en våg av ilska mot Arbetarpartiet PT som beskylls för utbredd korruption, landets ekonomiska problem och ökningen av våldsbrott.

Den före detta yrkesmilitären har gjort sig känd för sina hatiska uttalanden om kvinnor, svarta och homosexuella, men har trots det klättrat stadigt i opinionsmätningarna. Han leder med god marginal över Arbetarpartiets kandidat Fernando Haddad.

Hyllar militärdiktaturen

Bolsonaro förespråkar inte bara generösare vapenlagar, är för tortyr och vill återinföra dödsstraffet – han har också öppet hyllat diktaturtiden i Brasilien som varade 1964-85 och hedrat dikaturens torterare. 

Han har sagt att han ska gå till frontalattack mot sina ”röda” politiska rivaler om han vinner valet. ”Antingen så sticker de utomlands eller så åker de i fängelse, de ska bannlysas från vårt land. Det kommer att bli en utrensning som aldrig tidigare skådats i brasiliansk historia”, sa Bolsonaro under ett kampanjtal i São Paulo. 

– Bolsonaro lovar förändring, men folk vet inte vilken politik han faktiskt förespråkar och vilka konsekvenser det kommer att få. Han är mer en protest mot någonting än för någonting. Vi är mycket oroade för vad som kommer att hända, säger Ana Meirelles, agronom från Centro Ecológico, samarbetspartner till Naturskyddsföreningens sedan många år, som är på besök i Sverige.

– Vår demokratiska rättsstat är hotad. Den politik som förespråkas av honom går tvärs emot den demokratiska rättsstaten. Konsekvenserna för folkrörelserna går inte att förutse.

Katastrof för miljön 

Demokratin är dock inte det enda som står på spel när världens fjärde största demokrati går till val på söndag. Brasilien har under flera år varit pådrivande i klimatarbetet, bland annat genom att lova kraftiga utsläppsminskningar på hemmaplan, men det kan det vara slut på nu. 

Högermannen Bolsonaro har sagt att Brasiliens miljöpolitik ”kväver landet” och lovat att öppna upp för mer exploatering av världens största regnskog. De kontrollmekanismer som i dag finns för att hindra skövlingen vill han ta bort.

– Han tycker att om man är jordägare i Amazonas så ska man få göra precis vad man vill, säger Ana Meirelles. 

Urfolkens rättigheter till mark, som i dag fungerar som bland de bästa skydden mot avskogning av Amazonas, vill han riva upp. ”Det kommer inte att vara en kvadratcentimeter avgränsat för ursprungsfolk kvar”, har han deklarerat.

I ryggen har han hela den mäktiga jordbrukslobbyn och andra starka ekonomiska intressen som stödjer honom. 

Bolsonaro har övervägt att dra sitt land ur Parisavtalet om han kommer till makten, precis som president Trump. Det skulle innebära att Brasilien – världens femte största land – inte längre behöver minska sina utsläpp. 

Han tänker också skrota miljödepartementet, slänga ut internationella miljöorganisationer som Greenpeace och WWF och stoppa allt statligt stöd till nationella miljöorganisationer. 

Rädsla för framtiden

Ana Meirelles på Centro Ecológico har svårt att hålla tårarna tillbaka. Hon är rädd för vad som ska hända med miljön men också för vad som ska hända med de som står upp för och försvarar miljön. 

– Nu handlar det om att överleva och försöka få folk att inte lämna engagemanget i miljö- och rättighetsrörelserna. Vår största rädsla är våldet som kan komma.

Naturskyddsföreningen stödjer fem organisationer i Brasilien som kämpar för miljö och mänskliga rättigheter. Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, betonar att det stödet nu är viktigare än någonsin.

– Stödet till det brasilianska civilsamhällets organisationer är ännu viktigare nu än tidigare men tanke på det politiska läget i landet. Som en del av den internationella miljörörelsen behöver vi sluta upp tillsammans och ge vårt fulla stöd till dem i denna svåra tid.

Taggar

Demokrati Klimat & miljö
Annons