nyhet av Kristna Fredsrörelsen

Bli fredsobservatör 2015

Ta chansen att arbeta för fred och mänskliga rättigheter. Just nu söker vi personer som vill arbeta som fredsobservatörer i Latinamerika. Sök senast 7 september för utresa i början av 2015.

I många länder riskerar människor sina liv och sin frihet på grund av sitt arbete för mänskliga rättigheter. Dessa människorättsförsvarare spelar en viktig roll för att få stater att respektera medborgarnas rättigheter. På grund av hot, våld och trakasserier är det dock svårt för dem att utföra sitt arbete utan stöd från omvärlden. I Guatemala, Mexiko och Colombia arbetar fredsobservatörer från Kristna Fredsrörelsen med metoden preventiv närvaro med syfte att öka handlingsutrymmet för människorättsförsvarare och hotad civilbefolkning, ge moraliskt stöd samt sprida information om situationen för de mänskliga rättigheterna i länderna både i Sverige och internationellt.

Nu söker vi nya fredsobservatörer

Kristna Fredsrörelsen söker nu fredsobservatörer för utresa i början av 2015. Som fredsobservatör ingår du i ett team av 4-5 personer tillsammans med en koordinator.

Arbetsuppgifter

Mexiko

I Chiapas, Mexiko, pågår en väpnad konflikt sedan 1994 och fredsobservatörerna arbetar främst i konfliktutsatta lokalsamhällen där de utgör en preventiv närvaro och dokumenterar kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Fredsobservatörerna i Chiapas deltar i ett pågående projektutvecklingsarbete som kan komma att förändra arbetets innehåll. Numera medföljer de även civilsamhällesorganisationer i Chiapas.

Guatemala

I Guatemala, som befinner sig i en postkonflikt, tar det väpnade våldet lika många liv som under kriget. Hot och våld mot människorättsförsvarare har ökat de senaste åren. Samtidigt har ansvariga för övergrepp under inbördeskriget ställts inför rätta under våren 2013 men ännu är processen inte klar. Fredsobservatörerna i Guatemala medföljer människorättsförsvarare som arbetar för historisk rättvisa, med naturresurser och fackliga rättigheter.

Colombia

Inbördeskriget i Colombia har pågått i mer än fyrtio år. Varje år dör flera tusen människor i strider mellan militären, gerillan och paramilitära grupper och den humanitära situationen är mycket svår. I denna kontext löper människor som arbetar för fred och mänskliga rättigheter stora risker. Arbetet som fredsobservatör innebär medföljning av människorättsförsvarare som arbetar med marginaliserade gruppers rättigheter samt rättvisa, sanning och gottgörelse för konfliktens offer. Kristna Fredsrörelsen medföljer organisationer i Bogotá och i den nordvästra regionen Chocó.

I alla tre länder ingår löpande rapportering om situationen för mänskliga rättigheter samt informationsarbete från fält och vid hemkomst till Sverige. I arbetsuppgifterna i Colombia, och i viss mån även Mexiko, ingår också att nätverka och utveckla relationer med lokala och internationella organisationer och myndigheter, säkerhets- och kontextanalys samt administrativa arbetsuppgifter.

Krav för uppdragen

  • Tala och skriva mycket god, helst flytande spanska och svenska
  • Vara minst 23 år för arbete i Mexiko eller Guatemala och minst 25 år för arbete i Colombia
  • Erfarenhet av arbete med folkrätt, solidaritets- eller fredsfrågor
  • Erfarenhet av folkrörelsearbete/förening/samfund
  • Arbetslivserfarenhet, gärna med teamarbete
  • Erfarenhet från land i Syd eller konfliktområden
  • Kunskaper om Mexiko/Guatemala/Colombia
  • God analytisk förmåga
  • Du förutsätts dela Kristna Fredsrörelsens värderingar om fred och rättvisa, och ett samhälle utan våld

Arbetet kräver att sökanden har en mycket hög kommunikationsförmåga och erfarenhet av att arbeta i grupp. Arbetet kräver även flexibilitet och stor anpassningsförmåga då fredsobservatörerna bor kollektivt under hela perioden och placering inte är valbar. Fredsobservatören placeras efter behov och kan komma att förflyttas under perioden.

Arbetet kan innebära krävande fysiska förhållanden. I Chocó, Colombia är förhållandena särskilt krävande då det är mycket varmt, fuktigt och levnadsförhållandena för befolkningen är svår, vilket ställer höga krav också på fredsobservatören. I Guatemala tillbringar fredsobservatörerna mycket tid i avlägsna samhällen på landsbyggden under mycket enkla förhållanden.

Vi ser gärna sökanden med olika bakgrund och livserfarenheter.

Varaktighet

För Mexiko och Guatemala: ca 12 månaders tjänstgöring i fält plus ca 2 månader för förberedelser och utbildning innan utresa samt efterarbete i Sverige.

För Colombia: ca 24 månaders fälttjänstgöring plus ca 3 månader för förberedelser och utbildning samt efterarbete i Sverige.

Ersättning och villkor

Kostnader för resa till och från tjänstgöringslandet, vaccinationer samt försäkring täcks av Kristna Fredsrörelsen.

Månadsersättning enligt följande:

  • Utbildningsperioden i Sverige: 9200 sek per månad
  • Colombia och Guatemala: 5000 i lön + 3200 i traktamente per månad
  • Mexiko: 5000 sek i lön + 2700 i traktamente per månad
  • Lön beskattas vanligtvis ej under tjänstgöring i annat land då den är minst 12 månader
  • Hemkomst och efterarbete i Sverige: 9200 sek per månad

Fem veckors semester/helt tjänstgöringsår. I alla tre länderna ingår kollektivt boende tillsammans med övriga fredsobservatörer i tjänsten.

Tillträde

För tjänsterna i både Mexiko, Guatemala och Colombia gäller att utbildning och förberedelse startar i slutet av januari/början av februari 2015 och utresa sker i början av mars 2015.

Låter det spännande? Sök senast 7 september!

Ansök genom att fylla i formulären nedan och skicka in till rekrytering@krf.se senast den 7 september. Sänd även referensmallen till dina referenter och be dem fylla i och sända in till samma adress.

Intervjuer kommer ske under första och andra veckan i oktober.

Ansökningsformulär

Ansökningsformulär fredsobservatör

Referens för fredsobservatör

Mer information

Följ fredsobservatörerna på bloggen eller läs mer om arbetet här.

Ladda ner annons (pdf)

För frågor om:

Kristna Fredsrörelsens stöd har varit otroligt viktigt för oss och det faktum att ni är den enda organisation som konstant har följt processen har varit avgörande för de framsteg som vi har gjort

- Padre Sterlin från Cocomopoca, som Kristna Fredsrörelsen medföljer i Colombia

Välkommen med din ansökan!

Kristna Fredsrörelsen

Taggar

Mänskliga rättigheter