Biskoparna har skrivit ett biskopsbrev om klimatet för att ”det är allvar nu”.
- Klimatförändringen är en vår tids allra största utmaningar, kanske den största gemensamma utmaningen som mänskligheten någonsin stått inför. De närmaste åren är sannolikt mänsklighetens sista möjlighet att hejda de värsta klimatförändringarna med hjälp av ett internationellt avtal, säger Anders Wejryd.
Men de vill även förmedla hopp. I förordet står det: ”Tänk om Gud har rustat oss också för att möta denna kris? Tänk om vi har resurser, andliga, psykiska och materiella också för det? Tänk om den givandets grundstruktur som kristen tro anar i tillvaron, kan få oss att öppna våra krampaktiga grepp om det vi uppnått och se möjligheterna och glädjen i en förändrad livsstil?
- Till skillnad från prognoserna om framtida klimatförändringar – som bygger på kunskap om det som redan hänt – bygger hoppet på vad som är möjligt. Framtiden är inte en prognos utan resultatet av våra handlingar här och nu, säger Anders Wejryd.
Etiskt bidrag till klimatdiskussionen i samhället
Han menar att Svenska kyrkan kan bidra med ett teologiskt perspektiv till klimat och hållbarhetsdiskussionen i samhället och höja medvetenheten om klimatfrågans etiska och existentiella dimensioner.
- Vi kan bidra med insikt. Påminna om vad vi människor egentligen värderar högst i tillvaron. För de flesta är det knappast konsumtion eller låtsat oberoende. Människor är del av skapelsen, med ansvar, inte dess ansvarsbefriade herrar, menar Anders Wejryd.
Ansvaret för skapelsen har även en social dimension.
- Klimatförändringarna är i grunden en fråga om global rättvisa. Den måste hanteras som en del av mänsklighetens dubbla utmaning; att hejda klimatförändringarna samtidigt som miljarder människor ges möjlighet till utveckling, bort från fattigdom och förtryck.
Det viktigaste budskapet i biskopsbrevet anser han är att vi måste våga se allvaret - men utan att bli rädda och förlamas av skuld.
- Gud har gett resurser åt mänskligheten i form av sin nåd - människors goda vilja, kunskapssökande, teknik och gemenskaper ur vilka framtiden kan förändras.
Teologisk syn på skapelsen engagerar
Anledningen till att Svenska kyrkans engagerar sig i klimatfrågan är en teologisk syn på skapelsen.
- Eftersom Gud vill och skapar världen är det också en kyrkofråga att förvalta och inte föröda Guds verk.
En teologisk syn på skapelsen kan påskynda en klimatomställning, menar han. Ett av syftena med biskopsbrevet är att stimulera arbetet i Svenska kyrkan till att i ord och handling arbeta med klimat och hållbarhetsfrågor.
- Många stift och församlingar har redan kommit långt i sitt arbete med att minska klimatpåverkan i förvaltningen av de egna tillgångarna och verka för en hållbar utveckling. Ett sådant arbete vill biskoparna uppmuntra och stödja.
Svenska kyrkan har tagit fram redskap för miljöarbetet i form av Svenska kyrkans miljödiplomering; Ljussteget, samarbete med den ideella föreningen Etik och energi samt Kyrka för Fairtrade. En mängd församlingar använder dessa metoder. (Här kommer jag länka till goda exempel MF:s anmärkning)
Efterlyser politiskt ledarskap
I biskopsbrevet efterlyses ett politiskt ledarskap i klimatfrågan, både i Sverige och internationellt. Under våren träffar ärkebiskopen företrädare för de olika riksdagspartierna och talar om vikten av att lyfta upp klimatfrågan högt på den politiska agendan, i valrörelsen så väl som långsiktigt. Bland flera konkreta uppmaningar är ett övergripande budskap till politikerna: ”gör Sverige till ett föregångsland som visar att en klimatomställning är möjlig att förena med bibehållen ekonomisk välfärd och utveckling”.
- Vi tror att människors oro och ångest inför klimatförändringarna förstärks av bristen på politiskt ledarskap, en känsla av att alldeles för lite görs och att man själv inte kan påverka utvecklingen. Genom att stödja initiativ för en hållbar livsstil kan människors upplevda maktlöshet motverkas. Vi vet att människans kreativitet och förmåga att anpassa sig till förändringar är häpnadsväckande stor, säger Anders Wejryd.
Läs biskoparnas uppmaningar till kyrka, politiker, företag och organisationer, och till vanligt folk
Ladda ner en ny klimatbön av ärkebiskop Anders Wejryd och ärkebiskop electa Antje Jackelén