Mer än en halv miljard barn bor i områden som väldigt ofta drabbas av översvämningar, och 160 miljoner lever i områden som riskerar svår torka. Inför klimattoppmötet om en vecka varnar UNICEF i en ny rapport om hur barn påverkas av klimatförändringarna.
– Dagens barn är inte ansvariga för klimatförändringarna, men det är de och deras barn som kommer att få leva med konsekvenserna om inget görs nu, sager Anthony Lake, UNICEFs högste chef. Och, som alltid, är det de fattigaste som blir mest utsatta.
Klimatförändringar innebär mer torka, fler översvämningar, värmeböljor och andra svåra väderförhållanden. Naturkatastrofer kan orsaka död och förstörelse, men bidrar också till ökad spridning av undernäring, malaria och diarré – som alla är livshotande för barn. Det skapar en ond cirkel. Ett barn som inte har tillgång till rent vatten och sanitet drabbas hårdare av en kris och har svårare att återhämta sig efteråt.
Den stora majoriteten av barn som bor i översvämningsdrabbade områden lever i Asien, och de flesta som riskerar svår torka lever i Afrika.
När världens ledare samlas i Paris mellan 30 november och 11 december kommer de bland annat att försöka komma överens om hur vi kan minska utsläppen av växthusgaser. Något som experter anser är avgörande för att minska temperaturhöjningar som kan få svåra konsekvenser.
– Vi vet vad som måste göras för att förebygga förödande klimatförändringar. Det är oförlåtligt att inte agera, säger Anthony Lake. Vi är skyldiga våra barn – och planeten – att fatta rätt beslut.
Läs hela rapporten.