Trots stora framsteg med att sänka världens barnadödlighet de senaste åren, visar en ny rapport från UNICEF att det inte går tillräckligt snabbt. Framstegen är också mycket ojämnt fördelade över världen. Om inte mer görs kommer 56 miljoner barn under fem års ålder att dö fram till år 2030.
Antalet barn som dör före sin femårsdag världen över, har minskat drastiskt de senaste åren. Från 12,6 miljoner år 1990, till 5,4 miljoner år 2017. För barn i åldrarna 5-14 år har siffran också sjunkit, från 1,7 miljoner till under en miljon under samma period.
Men den nya rapporten visar att skillnaderna är enorma i världen. Barn som kommer från länder med de högsta dödstalen löper upp till 60 gånger högre risk att dö under sina första fem år, än de barn som kommer från länder med de lägsta dödstalen. Framstegen är ojämnt fördelade och det är många grupper som halkar efter i utvecklingen.
Hälften av alla dödsfall bland barn under fem år skedde i Afrika, söder om Sahara, förra året. Där dog ett av 13 barn före sin femårsdag. I höginkomstländer var samma siffra ett av 185.
Sammanlagt dör ett barn under 15 års ålder var femte sekund (6,3 miljoner barn under 2017). Majoriteten dör innan de hinner fylla fem, och de flesta dör av orsaker som enkelt går att förebygga med exempelvis vaccin, rent vatten och grundläggande sjukvård.
Hur mamman har det är också en faktor. Barn till kvinnor som inte fått möjlighet att studera löper mer än dubbelt så stor risk att dö före sin femårsdag, jämfört med barn till kvinnor som gått gymnasiet eller har ännu högre utbildning.
Att minska ojämlikheten världen över och satsa särskilt på de allra mest utsatta barnen och mammorna är alltså avgörande för att komma till rätta med världens barnadödlighet. Om inte mer görs än idag kommer 56 miljoner barn under fem års ålder att dö fram till år 2030, och världen riskerar därmed att missa det uppsatta globala målet att få ner barnadödligheten till 25 per 1 000 födda.