nyhet av PMU

Barn hoppade av skolan i jakt på mat

– Jag träffade familjer som berättade att de bara äter mat två gånger i veckan. En farmor som heter Barbine och hennes föräldralösa barnbarn delar då på två sötpotatisar. Där emellan är de glada om de kan äta någon banan, säger Madeleine Álvarez Ahlgren, humanitär koordinator på PMU som nyss besökt Burundi.
Dålig skörd kombinerat med politisk oro, gör att närmre 2,5 miljoner människor i landet beräknas lida av hunger under 2018.

Burundi är ett av världens fattigaste länder. Mer än hälften av befolkningen lever i djup fattigdom och två tredjedelar av invånarna är drabbade av extrem matosäkerhet, vilket innebär en långvarig brist på tillräckligt med mat. I dagsläget är mer än 30 procent av invånarna i behov av humanitärt stöd. Många är flyktingar som återvänt hem, internflyktingar, eller människor i den utsatta folkgruppen Batwa.

De flesta burundier är beroende av familjen eller byn för ekonomisk trygghet och försörjning. Till följd av den akuta humanitära situationen, så är läget extra känsligt, och landet är i stort behov av humanitärt stöd från omvärlden. PMU är en av få svenska biståndsaktörer som har partner på plats och tillsammans genomför man nu en humanitär mathjälpsinsats, där hittills 8620 familjer fått hjälp.

57 procent av alla barn under fem år i Burundi lider av kronisk undernäring

PMU:s humanitära koordinator Madeleine Álvarez Ahlgren var nyss på plats i Muyinga och träffade några av de allra mest utsatta. Den 70-åriga farmodern Barbine, som Madeleine träffade under sin resa, hade förlorat de tre söner som försörjde henne. I hopp om att överleva hade sönerna innan deras bortgång sålt den mark som familjen ägde och därför har Barbine och hennes föräldralösa barnbarn ingen mark att odla på. Genom PMU får de nu matstöd och kan istället spara den lilla inkomst de får.
– Maten ger mig kraft att arbeta och kommer räcka i en månad, så nu kan vi spara det jag tjänar, berättar Barbine Aimé Niyonkuru.

Den humanitära katastrofen har också påverkat skolan, där många barn tvingats sluta till följd av hunger. Därför har PMU tillsammans med partnern CEPBU startat skolmatsalar så att barnen ska få mat för att orka med dagen.
– 57 procent av alla barn under fem år i Burundi lider av kronisk undernäring och många tvingas hoppa av skolan för att man inte har tillräckligt att äta eller för att föräldrarna inte har råd med kostnader kring utbildning, berättar Madeleine Álvarez Ahlgren.
– Sedan vi fick skolmat kommer eleverna i tid till skolan. Innan kunde de låta bli att komma, och gick istället för att leta mat och grävde upp sötpotatis, säger Evelyne Manariy, som arbetar i skolmatsalen på en skola i Muyinga som Madeleine besökt.

Mer ekonomiskt stöd behövs för att klara av arbetet.

Taggar

Hälsa