nyhet av

Bangladesh: höjd minimilön för textilarbetare

Det globala industrifacket IndustriALLs Bangladesh-del bildar en mänsklig kedja i protest mot låga minimilöner, augusti 2018.

Ett nytt avtal mellan regering, arbetsgivare och fackförbund ger textilarbetare i Bangladesh högre garanterad lön.

Den nya miniminivån sätts till 95 US-dollar i månaden. Bangladesh är världens näst största textilexportör och och världens åttonde folkrikaste land. Svenska företag som köper kläder från fabriker där inkluderar Lindex och H&M.

– Vi är positiva till att minimilönerna höjs och att arbetarnas krav tillmötesgås. Lönerna där vi tillverkar våra kläder ligger redan på den lagstadgade nivån 95 dollar och de förväntas att bli högre. Det är viktigt att lönerna höjs med jämna mellanrum och regeringen har en viktig roll att spela, säger H&Ms pressekreterare Iñigo Sáenz Maestre.

Den nya minimilönen är fortfarande ingen så kallad levnadslön, det vill säga att beaktat utgifter går det inte att försörja en barnfamilj på den. Fackens representant i förhandlingarna föreslog en ökning till 142 US-dollar, medan arbetsgivarnas bud låg på 75 US-dollar. För att på riktigt vara en levnadslön har IndustriALL Bangladesh Council (IBC) räknat fram att lönen bör vara cirka 188 US-dollar per månad.

I en tidigare artikel har vi rapporterat om att arbetstagares rättigheter i Bangladesh är mycket svaga, och att landet har en mörk historia när det gäller attacker mot oberoende fackföreningar i landet. I ljuset av detta är den nya minimilönen ett steg i rätt riktning, då den förhandlats fram av landets regering, fackföreningar och arbetsgivare tillsammans. 

Taggar

Försörjning Mänskliga rättigheter Global ekonomi
Annons