I slutet av förra veckan fick vi höra att EU:s medlemsländer och Turkiet nu enats om ett avtal gällande flyktingmottagandet i Europa. I veckan ska det ha trätt i kraft. UNICEF ser nu med oro på hur det slutgiltiga avtalet formulerats, särskilt när det gäller barns rättigheter.
UNICEF har på många olika nivåer arbetat aktivt med att försöka säkerställa att barns särskilda behov och rättigheter garanteras i avtalet. Men trots att avtalet visar på allvarliga konsekvenser för barn har man inte särskilt beaktat barns särskilda rättigheter.
Som avtalet ser ut nu riskerar det att leda till att barn kan tvingas återvända, till en osäker framtid som kan vara mycket skadlig för dem. Som ett exempel är alla människors rätt till en individuell asylprövning inte säkerställd och principen om ”non-refoulement” (det vill säga rätten att inte bli tillbakavisad till ett land där ens liv eller frihet är i fara) inte heller garanterad.
UNICEF kräver en överenskommelse som respekterar internationell rätt och sätter barnets bästa och rättigheter i fokus:
- Alla barn måste ha rätt att söka asyl och få sina individuella asylskäl prövade
- Ett barn – oberoende av dess skyddsstatus – ska aldrig skickas tillbaka till ett land om ett sådant beslut strider mot barnets rättigheter
- Alternativa lagliga och säkra vägar måste fortsatt prioriteras i EU:s flyktingpolitik
Fortfarande finns för många frågetecken i avtalet för att det ska vara juridiskt hållbart och praktiskt genomförbart. Till exempel är frågan kring asylsökandes möjlighet att få en rättvis prövning av sina asylskäl i Grekland starkt ifrågasatt.
Kvalificerad personal saknas fortfarande och beslut kring vem som ska bistå med personal och övrigt administrativt stöd kvarstår, liksom när och hur det ska ske.
Det har inte heller bekräftats hur man ska se till att barns särskilda behov och rättigheter i asylprocessen kan tillgodoses, då det är stor brist på personal med barnkompetens och många barn lämnas i stor utsatthet. Detta trots att över 40 procent av de människor som befinner sig på flykt mot Europa är barn.
EU måste visa ett gemensamt ansvar och politisk vilja att lösa flyktingfrågan med mänskliga rättigheter och internationell rätt som grund. Barnkonventionen gäller också i kris- och konfliktsituationer och är juridiskt bindande för samtliga EU-länder och Turkiet. Den bör därför användas som ett redskap i genomförandet för att säkerställa att barns särskilda behov och rättigheter respekteras.
UNICEF finns på plats för barnen i konfliktdrabbade länder, i flyktingläger och längs flyktvägen. Men mer hjälp behövs. Var med och kämpa för barn på flykt, ge en gåva nu.