5 tips för en god midsommar

5 tips på en god midsommarmat! Foto: Unsplash
Livsstil

När solen står som högst och dagen är som längst, då är det dags att fira naturens skönhet. Här är 5 tips för midsommarmaten – som är god både för dig och miljön.

  • Jordgubbarna

Det kan vara svårt att få tag på ekologiska jordgubbar, eftersom bara ett par procent av odlingen är ekologisk. Men då är inte hemmaodlingar medräknade och det är faktiskt lätt att odla egna, helt giftfria gubbar (konventionellt odlade besprutas sju, åtta gånger). Har du ingen täppa duger en stor kruka gott. 

  • Potatisen

Sorgligt nog är potatis en av våra mest besprutade grödor. Välj i första hand ekologiskt odlad potatis, så kan du njuta av en helt igenom hälsosam knöl! 

  • Ekonubbe

Nu blommar flädern och den är lätt att göra god dryck på! Varva 30 blomklasar med 3 skivade ekologiska citroner, 4 matskedar citronsyra och 1,5 kilo socker. Häll över 2 liter kokhett vatten och rör om ordentligt. Täck över och låt blandningen stå svalt i en knapp vecka. Sila av och servera i isbitsklirrande kanna (eller blanda ut den med iskallt vatten). Den saft du inte dricker upp kan du frysa in. Silresterna kan du göra marmelad på! Till nubben finns numer flera sorters ekologisk sprit att välja på.

  • Goda grannar?

I nästan alla villaområden finns någon som har mer rabarber än den kan ta hand om. Fråga om du får plocka! Förutom att du kan laga världens godaste och miljösmartaste paj lär du känna dina grannar, vilket bäddar för social hållbarhet.

  • Restfest

Matsvinnet utgör en stor del av matens klimatpåverkan, så handla inte hem mer än ni kan äta upp och ta vara på resterna. Låt sista snuttarna ost bli en ostpaj och blanda mosiga jordgubbar i frukostfilen eller i en smoothie. Rester av ägg, sill och potatis kan hackas ihop till en gubbröra dagen efter. 

Taggar

Klimat & miljö
Annons