I regionen Yambio i Sydsudan pågår just nu en process för att återanpassa barnsoldater som tvingades slåss under landets långa inbördeskrig. Barnen vill återvända till sina gamla liv, men många kämpar med sitt förflutna. Vi erbjuder psykosocialt stöd för att hjälpa dem att komma över sina upplevelser och kunna komma tillbaka in i samhället.
Konflikten i Sydsudan har många mörka sidor – en av de allra mörkaste är beväpnade gruppers rekrytering av barn. De unga soldaterna var mycket uppskattade av sina äldre befälhavare eftersom de ofta följde order utan att förstå effekterna av sina handlingar.
De forna barnsoldaterna är ofta traumatiserade. De separerades från sina familjer och tvingades till ett brutalt liv genomsyrat av våld och tvångsarbete. I vissa fall blev barnen slagna och sexuellt utnyttjade. Den skräck som många genomled är svår att komma över.
Men under de senaste sex månaderna har en grupp organisationer, bland dem Läkare Utan Gränser, arbetat för att återanpassa dessa barn i sina lokalsamhällen. Våra psykologer och rådgivare har spelat en nyckelroll och tillhandahåller psykologiskt stöd till barnen. Totalt har 632 deltagit i projektet.
"I deras huvud är det här deras fel"
– Det är viktigt att inse att inte alla barn behöver psykologisk rådgivning, säger Rayan Fattouch, ansvarig för vårt psykosociala arbete på sjukhuset i Yambio. Människan har sitt egna sätt att hantera problem. Men flera av barnen visar symtom på posttraumatisk stress eller har flashbacks, vilket kan leda till ångest och depression.
Dessa starka känslor handlar inte bara om deras upplevelser som soldater. Många räds sin osäkra framtid och hur de kommer tas emot av sina samhällen.
– Flera av barnen känner stor skuld, säger Carol Mwakio Wawud, psykolog i projektet. Det här handlar inte bara om saker som de har gjort eller sett när de bar uniform - vissa känner sig fortfarande skyldiga till att de togs tillfånga och tvingades bort från sina familjer. I deras huvud är det här deras fel.
Känner sig trygga i att uttrycka sig fritt
Det viktigaste för förhållandet mellan rådgivarna och deras unga patienter är tillit. Så att ungdomarna känner sig trygga i att uttrycka sig fritt.
– Nästan alla barn vill återgå till ett normalt liv och få en ljusare framtid, säger Paul Maina, projektansvarig. När jag pratar med dem vill alla gå i skolan som andra barn i deras ålder. De vet att utbildning är nyckeln till ett nytt liv.
Projektet i Yambio hjälper barnen att få tillbaka sina liv. Men det här området utgör bara en liten del av ett land som är i stort behov av att läka. Det beräknas att 19 500 barn runt om i landet tvingades arbeta som soldater under konflikten och är i behov av återanpassning. Det finns de som hittar egna sätt att hantera det förflutna, medan andra kommer att behöva hjälp i det här nya kapitlet av deras liv.