nyhet av

Att ge arbetstagare en röst

Adjoudji Gueme arbetar på tvätteri och är president för kvinnokommittén vid den fackliga centralorganisationen UST. Foto: Kristina Henschen.
Med mycket små medel genomförs stora insatser med imponerande resultat i Tchad. Det görs genom fackliga studiecirklar. – För oss är det oerhört viktigt att organisera kvinnor, vi ger kvinnor verktyg att göra sina röster hörda, säger Adjoudji Gueme.

Genom fönstret från den enkla lokalen vid flodens strand skymtar båtar med fiskare, och på andra sidan vattnet, breder grannlandet Kamerun ut sig.

På denna strand i Tchad växer det fackliga engagemanget, trots politiska och demokratiska utmaningar i form av en auktoritär stat. I lokalen pågår en facklig studiecirkels tredje träff. Studiecirklarna är en del av det panafrikanska utbildningsprogrammet PANAF inom vilket fackligt förtroendevalda utbildas i sexton afrikanska länder. Bara i år har nästan 3 000 studiecirklar hållits och mer än 30 000 arbetstagare utbildats till en kostnad av 88 kronor per person.

– Efter protesterna för två år sedan har den fackliga rörelsen vunnit mark, i dag lyssnar politikerna på oss och vi har blivit en kraft att räkna med berättar Adjoudji Gueme som är president i kvinnokommittén vid Tchads fackliga centralorganisation UST och som till vardags jobbar på ett statligt tvätteri.

Deltagarna i studiecirkeln diskuterar de förtroendevaldas uppgifter. Studiecirkelledaren Morris Djerayom säger att han i början var spänd och nervös.

– Nu har jag hittat modet och vuxit som människa, säger han.

De andra cirkeldeltagarna nickar.

– Kunskapen ger mig mycket information som jag även kan ta till mig hem, säger en av deltagarna och berättar att det även bidrar till att göra honom till en bättre förälder.

Med enighet som ledstjärna berättar han med ett skratt hur han lyckas övertyga sin barn att sluta bråka med varandra. Deltagarna består idag endast av män. De berättar om hur viktiga studierna är för dem och att arbetsgivaren på den turistanläggning de arbetar vid är positivt inställd till facket.

De två kvinnor som tillhör cirkeln kan inte alltid delta. Presidenten för kvinnokommittén, Adjoudji Gueme, berättar att kvinnor som arbetar heltid även ofta har ansvaret för hemmet, och därför kan ha problem att organisera sig.

– Det finns många hinder för kvinnor att ta plats, säger hon. En stor del utgörs av traditionella föreställningar. Det är just sådant vi jobbar med, vi har till exempel en särskild strategi där en facklig kvinna blir mentor för en yngre kvinna.

Adjoudji Gueme som själv arbetat som studiecirkelledare anser att verksamheten är viktig och ger stor utdelning till en mycket låg kostnad. Studiecirkelledare utbildas och fortsätter sedan i sin tur att utbilda runt om i landet. Många av dessa är kvinnor, men deltar oftast genom särskilda kvinnocirklar där särskilda problem kan diskuteras. Hon tillägger att kvinnors organisering är en utmaning även inom fackliga strukturer.

– Vi får kämpa för att få en budget och arbetar genom att säkra vår verksamhet skriftligen. Men vem vet, en dag kanske vi har en kvinna som fackpamp här i Tchad. Kampen fortsätter, säger Adjoudji Gueme.

Kristina Henschen.

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter
Annons