Cecilio Tan har arbetat som medicinsk samordnare för Läkare Utan Gränser i Baluchistan sedan i början av 2013. I den här intervjun förklarar han vad som ligger bakom den verklighet som Läkare Utan Gränser försöker lindra.
Hur ser vårdsystemet ut i Baluchistan?
– I städerna finns både statliga och privata sjukhus och det kryllar av vårdcentraler. De privata vårdinrättningarna är relativt dyra och utom räckhåll för gemene man. På landsbygden finns det ofta bara tillgång till mer grundläggande sjukvård. Får man träffa en utbildad sjuksköterska har man tur.
Varför är mödradödligheten så hög i området?
– De vanliga faktorerna är fattigdom och att så få kan läsa och skriva, till exempel är två tredjedelar av kvinnorna analfabeter. Kvinnor får inte själva bestämma om de ska gå till en klinik och bli undersökta. Det är också ett område med konflikter och politisk instabilitet och med tendens att drabbas av översvämningar, jordbävningar och andra akutsituationer. Andra bidragande orsaker är att fler kvinnor än män lider av undernäring och när kvinnorna blir gravida så försämras deras hälsa ytterligare.
Vilka söker vård på våra kliniker?
– Vi hjälper människor ur olika etniska grupper, liksom afghaner som tagit sig över gränser för att söka vård. Vi tar även emot afghanska flyktingar som bott i området de senaste 20 åren. Hit kommer även nomader som bor i Quetta på sommaren och på andra ställen under vintern. Det de har gemensamt är att de är låginkomsttagare och det är ofta svårt för vår personal att samtala med dem eftersom de talar olika dialekter. I genomsnitt har kvinnorna sex till åtta barn och får sitt första barn vid 16 års ålder. När de är mellan 22 och 24 har de ofta redan fyra barn.
Hur kommer det sig att mödradödligheten är så hög i Baluchistan?
– Det finns flera orsaker, bland annat att åtta av tio kvinnor bara kommer hit till kliniken en enda gång under sin graviditet och att vi därför har svårt att göra uppföljningar. De flesta kvinnor föder hemma med hjälp av släktingar eller grannar som saknar medicinsk utbildning. Om det uppstår komplikationer som kräver mer avancerad medicinsk vård måste det finnas manliga familjemedlemmar i närheten som kan följa henne till sjukhuset.
Vad händer annars?
– Då kan hon inte ta sig till sjukhuset, hon får inte ge sig dit på egen hand. Och eftersom de flesta män arbetar för att försörja familjen så är kvinnan ofta hemma. Därför kommer gravida kvinnor ofta för sent, när komplikationer redan har tillstött. Vi vill att de kommer flera gånger under en graviditet och efteråt, men de har andra åtaganden. Om de går hemifrån betyder det att ingen ser efter barnen, lagar mat, hämtar vatten…
Vilka komplikationer kan tillstöta för kvinnor utan hjälp vid förlossningen?
– Samma komplikationer som kan tillstöta om man har hjälp. Kvinnan kan drabbas av allvarliga blödningar eller något kan gå fel när det gäller blodtillförseln till barnet. Dessa avgörande ögonblick kan verkligen innebära skillnad mellan liv och död för mor och barn om det inte finns medicinskt utbildad personal på plats. En sådan person kan åtminstone se varningssignalerna och se till att kvinnan kommer till sjukhus så snart som möjligt och därmed öka chansen att hon överlever. Eftersom kvinnorna vill komma hem så snart som möjligt väljer de ofta att gå till privata kliniker där man sätter igång förlossningen genom att injicera oxytocin, något som kan leda till allvarliga komplikationer för både mor och barn.
Vilka problem kan uppstå efter förlossningen?
– Läkare Utan Gränser försöker få kvinnorna att börja amma så snart som möjligt. Ibland får barnen inte bröstmjölk utan honung, svart te och annat som allvarligt påverkar deras magar. Läkare Utan Gränser är även bekymrade över vaccinationer och försöker få fler att vaccinera sina barn.