nyhet av

Asien: mänskliga rättigheter svaga i ekonomiska frizoner

Liu Zuhai i Chongqing. Med hjälp av internet och mobiltelefoner sprids information om strejker och protester i Kina, men regimen slår ner alla protester och fruktar särskilt att de ska samordnas. Foto: Mats Wingborg
I många asiatiska länder ger arbetsmarknadslagarna ett svagt skydd för de anställda. Under 2014 rapporteras om flera fall där fackföreningar blivit utsatta för repression både av stater och företag. I Kina är endast den statligt kontrollerade fackföreningsrörelsen tillåten.

I praktiken är det svårt för fackliga organisationer att genomföra lagliga strejker. Det är vanligt att strejkledare utsätts för våld eller blir avskedade. I Fiji har den strejkrätten förbjudits inom en rad branscher. I Japan kan offentliganställda som strejkar dömas till böter eller upp till tre års fängelse. I Kambodja finns ett lagförslag som innebär att staten skulle få rätt att förbjuda fackföreningar som strejkar utan regeringens godkännande. I Sydkorea sitter flera fackliga ledare fängslade för att ha organiserat strejker.

I en rad asiatiska länder finns ekonomiska frizoner där de fackliga rättigheterna är kraftigt beskurna. I Indonesien är demonstrationer och strejker förbjudna i frizonerna. I Bangladesh har arbetarna i frizonerna endast rätt att gå med i arbetarföreningar som inte får ansluta sig till ett nationellt fackförbund. Allvarliga kränkningar av fackliga rättigheter har också förekommit i frizoner i Sri Lanka, Malaysia, Kambodja och Filippinerna.

En annan vanlig strategi för att underminera möjligheten för att anställda att organisera sig fackligt är den ökande användningen av korttidskontrakt. Anställda med tillfälliga arbeten är mindre benägna att organisera sig fackligt. De är rädda för att inte få förlängda kontrakt.

Kina och Hong Kong
Den kinesiska regimens repression mot oppositionella har ökat under de senaste åren. Det har också drabbat strejkande arbetare och anställda som protesterar mot sina villkor. I Kina är endast den statligt kontrollerade fackföreningsrörelsen tillåten. I provinsen Guangdong finns också att antal oberoende organisationer (NGOs) som utbildar de anställda om deras lagliga rättigheter. Flera av dessa har fått stänga sina kontor.

Hongkong är en del av Kina men har en självständig ekonomi och ett eget politiskt styre. Under 2014 demonstrerade hundratusentals personer för fria demokratiska val. Polisen attackerade protesterna och fängslade flera personer, däribland många välkända fackliga ledare.

Exempel på kränkningar av fackliga rättigheter i Kina

  • Vid första sjukhuset i Guangzhou i Kina avskedades i februari 2013 200 vårdanställda och säkerhetsvakter utan förvarning och utan att de fick ut sina löner. I de efterföljande protesterna arresterades flera av arbetarna av polis. Tre arbetare dömdes till nio månaders fängelse för att ”stört den allmänna ordningen”.
  • Flera strejkledare i Guangdongprovinsen har blivit avskedade.
  • Flera ledare i den fackliga rörelsen i Hongkong, däribland generalsekreteraren Lee Cheuk-yan kallades till polisen. Enligt polisen var syftet att arrestera ”huvudorganisatörerna av protesterna”.
  • Både Kina och Hong Kong rankas som 5 enligt världsfackets rättighetsindex.

Taggar

Mänskliga rättigheter Försörjning Global ekonomi
Annons