Högre löner och större inflytande för arbetarna i Kambodja, lovar H&M. Men ambitionen ifrågasätts. Inte bara av facket utan även av investerare. »Vad har de egentligen uppnått? Ingenting«, hävdar Nordeas hållbarhetschef Sasja Beslik.
Arbetet Global är tidningen Arbetets stora utrikessatsning. I slutet av Mars reste redaktören och journalisten Erik Larsson till Kambodja för att granska textilindustrin och framförallt hurvida förhållandena på textilfabrikerna som HM använder sig av i landet blivit bättre sedan klädkedjan ingått ett så kallat globalt ramavtal med det globala insdustriarbetarfacket Industriall och Svenska IF Metall. HM:s mål är att skapa "rättvisa jobb" och avtalet slår bland annat fast att kollektivavtal ska tecknas på så många fabriker som möjligt och det ska skapas system för social dialog för att lösa konflikter.
Reportaget är ett inlägg i debatten om hurvida HM:s arbete verkligen gett något resultat och ger en bild av att HM:s insatser skönmålas. Det ger vittnesmål från fabriksgolvet om hur textilarbetare fortfarande svimmar av utmattning på arbetstid. Fattigdomen i landet fungerar som en lönepress och många textilarbetare har osäkra korttidsanställningar. Även på fabriker som producerar för HM har anställda som protesterat mot dåliga arbetsvillkor, avskedats. Även politiken i landet gör förbättringar i branchen svår. Nya fackföreningslagar reglerar vilka fack som har förhanslingsrätt och enligt de oberoende facken har det blivit svårare att organisera och splittringar mellan fackförbund har uppstått.
Uppenbart är att även om steg i rätt riktning gjorts med det globala avtalet, finns stora utmaningar i att förverkliga det och HM har en lång väg kvar att gå.
Läs Arbetet Globals artiklar om Kambodja
Det granskande reportaget om HM:s fabriker:
Misären pressar arbetarnas löner
HM:s svar på granskningen:
H&M: ”Minimilönen höjdes i januari”
Artikel om de politiska spänningarna i Kambodja:
Kritiker i Kambodja tystas med lagar