
Plan International Sverige söker engagerade ungdomar mellan 13–19 år som vill driva opinionsarbete, skriva debattartiklar och agera talespersoner i media för att öka engagemanget för barns rättigheter och jämställdhet.
Ungdomsambassadörerna är en samling engagerade unga från hela Sverige som brinner för ett jämlikt och jämställt samhälle. Just nu har du möjlighet att söka! Sista ansökningsdag är 30 april 2025.
Läs mer och ansök här!
Hej Simon!
Globalportalen har pratat med Simon Lindmark, koordinator för Plan International Sveriges ungdomsambassadörer.

Vad bidrar ungdomsambassadörerna med till Plan International?
Ungdomsambassadörerna har en viktig roll inom Plan International Sverige. Vår vision är att alla unga i samhället ska veta vad de har för rättigheter och ett viktigt sätt att nå ut på är genom att våra ungdomsambassadörer väcker och uppmuntrar till engagemang.
De är unga mellan 13 och 19 år som brinner för barn och ungas rättigheter och representerar Plan International Sverige lokalt i hela landet. De driver opinion, skriver debattinlägg, pratar med media och deltar i viktiga kampanjer och event.
Vad är det roligaste med att jobba med ungdomsambassadörerna?
Att unga har ett annat perspektiv än vi vuxna har och därför bidrar med tankar och åsikter som är helt avgörande för att arbetet med att barnsäkra världen ska vara legitimt. Det är lätt att ha en bild klar för sig om vad som behöver göras men vi vuxna påverkas av osynliga villkor som inte unga präglas av.
Som ansvarig och coach för ungdomsambassadörerna lär jag mig lika mycket som de gör i arbetet vi gör tillsammans för att sprida Plan International Sveriges budskap!
Har du något tips till dom som söker?
Absolut! Det är tre saker som är extra viktiga att tänka på:
- Det är förstås viktigt att de sökande står bakom våra grundvärderingar och brinner för barn och ungas rättigheter och för jämställdhet, eftersom flickor är extra utsatta.
- Men det är också viktigt att våga ha sitt eget perspektiv och säga sin mening. Vi uppmuntrar de unga att tänka fritt och stort och våga vara idealistiska. Vi behöver unga som både är optimistiska och som ser allvaret i utmaningarna världen står inför.
- Det är en stor fördel om de sökande är aktiva i sociala medier och vill skapa innehåll om frågorna där.
Hej Clara!
Globalportalen har också pratat med Clara Werner, 20 år, som har varit en av Plan Internationals ungdomsambassadörer i snart 3 år. Hon bor i Malmö där hon tagit studenten från samhällsvetenskapliga linjen.

Varför sökte du dig till Plan International Sverige?
Ända sedan jag var liten har jag varit engagerad i samhällsfrågor, särskilt när det gäller orättvisor och jämställdhet. Genom det intresset har jag gjort olika saker, tills jag fick tips om Plan och deras ungdomsambassadörer. Det kändes rätt direkt! Plan arbetar med precis de frågor som jag också vill påverka i, och jag har fått möjlighet att göra det i en etablerad organisation.
Möjligheterna som Plan erbjuder lockade mig – till exempel det globala initiativet #GirlsTakeover. Men framför allt vill jag vara en ambassadör för sådana viktiga frågor ur ett ungdomsperspektiv.
Jag har själv varit liten och haft förmånen av de möjligheter som man har haft i Sverige. Det gör att jag är extra engagerad i att andra barn och flickor världen över ska får växa upp i ett samhälle där alla får vara barn och ges lika möjligheter. Tyvärr är det inte sanningen idag så som världen ser ut med krig, traditioner, miljökatastrofer och så vidare.
Vilken är den viktigaste frågan som ni jobbar med?
Vi arbetar främst med barns rättigheter i världen, eftersom vi är en barnrättsorganisation. Fokus ligger framför allt på flickors rättigheter, då vi vet att deras status i många länder är värre än killarnas. Särskilt i länder där det är krig, naturkatastrofer eller andra oroligheter så vet vi att flickornas situation blir värre, vilket vi vill motverka.
Vi vill att alla flickor ska ha möjlighet att gå i skolan, inte bli bortgifta vid 9 års ålder, könsstympade och systematiskt undanhållna sina rättigheter.
På Plan arbetar vi både nationellt och globalt för att barn ska få vara just barn – och slippa bli offer för vuxnas beslut och traditioner.
Vad har du fått lära dig som ungdomsambassadör?
Som ungdomsambassadör har jag fått lära mig hur en organisation fungerar – både inifrån och ut. Det är erfarenheter som annars är svåra att få i ung ålder. Jag har också lärt mig praktiska saker, som att skriva debattartiklar och tala i radio och andra medier.
Genom att vara ambassadör får man så mycket kunskap om hur världsläget ser ut, vad olika instanser både ideellt och statligt gör för att påverka problemen som finns i samhället.
Jag har lärt mig att orsakerna till att flickors liv och rättigheter inte respekteras ofta är komplexa. Det finns inte en enkel lösning på problemet, utan det krävs att vi arbetar tillsammans på många fronter. Det känns väldigt viktigt och meningsfullt att få vara en del av det.
Som ambassadör har jag dessutom lärt mig och vågat ta mer plats i det offentliga rummet. Det betyder mycket att ha en organisation bakom en som vägleder och hjälper till med sådant som man på egen hand inte har möjlighet till.
Vad är det bästa med uppdraget?
Det bästa med uppdraget är dels de kunskaper man får om världen och samhället, dels den personliga resan man får göra! Att vara ungdomsambassadör öppnar upp till många spännande möjligheter.
Ett exempel är när jag fick ta över som jämställdhetsminister för en dag och träffa Paulina Brandberg, andra ministrar och statsministern. Vi pratade om flickors rättigheter, både i Sverige och globalt. Genom att göra en så kallad Girls Takeover kände jag att jag verkligen kunde påverka politiken på riktigt. Jag lärde mig mycket och det kändes coolt att kunna lyfta dessa frågor.
Det är också inspirerande att se så många andra som kämpar dagligen med att förbättra flickors status i världen, ett steg i taget. Det märkes tydligt på Flickapriset, som på Plan International Sverige delar ut varje år. Där vi för att hylla de som gjort det lilla extra för flickors rättigheter under året.